Nova verzija sajta
Bajram namaz klanjan na jedanaest mjesta
Hazim Čukle - Četvrtak, 18.11.2010, 07:26
Pročitano 106 puta
Klikni za više fotografijaFojnica
Povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih muslimanskih blagdana, na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Bajram namaz je klanjan na jedanaest mjesta. Džamije su bile pretjesne kako bi primile veliki broj vjernika koji su u ranim jutarnjim satima kao rijeka se kretali ka džamijama kako bi klanjali Bajram namaz. Dobar dio njih je Bajram namaz klanjao ispred džamija, u haremima i na ulici.

Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza je održana u Čaršijskoj Muharem efendinoj džamiji gdje je Bajram namaz imamio i bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić. U svom obraćanju vjernicima glavni imam Mensur ef. Pašalić je između ostalog kazao da je ovo vrijeme razgovora postizbornih koalicija, pozvao je vjernike da u ime Allaha dž.š. naprave koaliciju oko Kur'anskog ajeta u kojem Allah dž.š. Kaže: "Pomozite jedni drugima u dobročinstvu i vjeri a nemojte biti zajedno u grijehu i neprijateljstvu". To znači da jačamo dobrotu kod ljudi a da se sklanjamo svih onih poroka koji bi mogli destabilizirati našu zajednicu", kazao je između ostalog glavni imam Mensur ef. Pašalić.

Nakon klanjanja Bajram namaza i čestitanja vjernici su se uputili svojim domovima kako bi izvršili klanje kurbana koji će podijeliti po islamskom običaju siromašnim i prijateljima. Prošle godine je na području Medžlisa IZ Fojnice zaklano 1864 kurbana. Organizirano je i ove godine zajedničko prikupljanje kod Medžlisa IZ Fojnica kurbana i kurbanskih koža. Jedan dio kurbana će se podijeliti i zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Drin" Fojnica i "Bakovići" Fojnica. Prvog dana Kurban bajrama na području općine Fojnica u nekim od restorana su upriličiene muzičke zabave kao što su "Central", diskoteka "La vie", "Ribnjak" itd gdje se slavilo uz muzičke bh zvijezde.

pretraga novosti :: arhiva novosti