Nova verzija sajta
Balon iz Njemačke stigao u Fojnicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 08.11.2010, 09:22
Pročitano 196 puta
Klikni za više fotografijaBalon sa porukom
Kada smo saznali da je balon pušten u Njemačkoj pao u Bakovićku Citonju iznad Bakovića u općini Fojnica u prvi mah nam se to učinilo nevjerovatnim. Zvučalo je kao za rubriku "Vjerovali ili ne". Krenuli smo tragom te vijesti u Bakoviće. U skoro zadnjoj kući na vrh naselja Bakovići podno Bakovićke Citonje gdje živi 45 godišnji Josip Cvjetković sa suprugom i petero djece od toga četiri sina i jedna kćerka koja je saznajemo rođena u prvom satu početka ove godine. Troje ih se školuje. O Josipu Cvjetkoviću smo već pisali prije tri godine kada mu je krava Cvjetulja otelila troje teladi. ovaj ratni vojni invalid je našao balon koji je stigao iz Njemačke sa porukom. Našli smo ga kako cijepa drva, priprema se za zimu, vrijeme pravo ljetno.

Za stolom ispred negove kuće uz kafu Josip nam priča: "Pa bio je to osmi mjesec ove godine. Krenuo sam po običaju na svoje imanje u Citonju kako obišao voćnjak i zalio voćke koje sam proljetos zasadio. Bilo je veoma toplo vrijeme, vreli augustovski dan. Kad sam sjeo da nešto prezalogajim pogled mi se zaustavi na nebu gdje je neki predmet ili ptica lebdio stotinjak metara iznad mene. Nagađao sam u svom razmišljanju šta bi moglo biti i krenuo sam da radim na njivi. Nakon par sati to što sam vidio se dosta niže spustilo. Bilo je malo vjetra i ono se kretalo tamo amo i ja se više zainteresujem i zainatim i odlučim da čekam dok se spusti. Kad se pred sami mrak spustilo na jednu voćku skinuo sam to i vidio da je to plavi balon sa konopom i porukom na njemu. Pomislio sam kao u filmu "Nebo iznad krajolika" da je i meni palo nešto sa neba itd. Donio sam to kući i ispričao supruzi i djeci. Najstariji sin mi dobro zna njemački i pojasnio nam je o čemu se radi, da je balon od neke djevojčice koja se zove Katrin i da se traži da se ova poruka pošalje poštom natrag sa upisanim mjestom gdje je nađena. Bilo je tu kod komšija, nagađanja da je možda ta djevojčica slavila tad rođendan i pustila balon sa porukom. To je tako i ostalo, balon je bio veličine nogometne lopte ali evo vremenom je ispuhao. Nedavno nam je neko kazao i predložio da napišemo pismo na tu adresu i to su djeca i učinila ali još nema nikakva odgovora. Vidjeti ćemo kad odgovore šta je i o čemu se tačno radi".

Išli smo dalje tragajući za pravim značenjem poruke i do poznavaoca njemačkog jezika. On nam je objasno da se radi o kuglaškom klubu koji se zove "Bowlingcenter Rock'n Bowl", u gradu Obrigheim Deutschland i da je balon pustila djevojčica Katrin prije duže od dva mjeseca i da na poruci piše ko nađe balon da zapiše kad je našao i gdje je nađen i da pošalje na adresu sa poruke. U Njemačkoj ljudi imaju običaj da se i takmiče čiji će balon duže letjeti.

pretraga novosti :: arhiva novosti