Nova verzija sajta
Obilježena 55. godišnjica Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Srijeda, 03.11.2010, 07:52
Pročitano 252 puta
Klikni za više fotografija55 godina "Drin"-a
Tokom mjeseca oktobra nizom aktivnosti uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je obilježena 55-ta godišnjica ovog zavoda u Fojnici. Povodom 55. godišnjice postojanja i rada Zavoda "Drin" Fojnica posljednjih pet dana mjeseca oktobra su bili "Dani otvorenih vrata" gdje su pojedinci i grupe mogle doći u ovu ustanovu i upoznati se sa načinom rada i životom u ovom zavodu. Povodom godišnjice zavoda organizirane su kulturno - zabavne i sportske aktivnosti za korisnike Zavoda kao što su malonogometni turnir i turnir u stonom tenisu, prodajna izložba radova korisnika Zavoda "Drin" Fojnica kao i kulturno - zabavna manifestacija koja je održana u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici. Na toj završnoj manifestaciji obilježavanja 55-te godišnjice Zavoda "Drin" Fojnica korisnicima i uposlenicima Zavoda su se predstavili korisnici članovi folklorne, ritmičke i recitatorske sekcije kao i bend "Drin" koji je u sastavu Zavoda a specijalni gost je bio muzička zvijezda Eldin Huseinbegović.

Sve prisutne je pozdravila direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić koja je u svom pozdravnom govoru dala akcenat na organizaciju predstojećeg simpozija kojem je glavna tema koja obilježava 55. godina postojanja i rada Zavoda "Drin" Fojnica i tom prilikom kazala: "U februaru iduće godine organiziramo simpozij sa međunarodnim učešćem na temu "Analiza stanja i projekcije razvoja institucija socio - zdravstvene zaštite u BiH" koji će se održati u
organizaciji Zavoda "Drin" i Saveza organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH "SUMERO" a uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK. Na tom simpozijumu će biti učesnici predstavnici resornih ministarstava, predstavnici naučnih institucija i ovih institucija, s tim da će predavači biti iz istih institucija, predavači iz zemalja regiona: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije itd.

Očekujemo da će ovaj simpozij rezultirati zaključcima koji će imati težinu i dati određene smjernice za daljnju rekla bih reorganizaciju ovih zavoda koji će sigurno biti na tapetu jer ovakvi kakvi jesu teško mogu da opstanu. Moramo da se uklapamo u standarde koji vladaju u Evropskoj uniji i ako se mi ne potrudimo država će se morati potruditi kad dođe vrijeme pristupnih pregovora gdje su socijalna pitanja jedan od važnih paketa u tim pregovorima. Mi želimo da pokrenemo stvari sa mrtve tačke prije nego što to dođe, da budemo pripravni. Mislim da je ovo od velike važnosti ne samo za ove zavode nego da na taj način dajemo jednu vrlo aktivnu pomoć i onima koji su odgovorni za ove institucije, to je naravno država. Dio sredstava za ovaj simpozij je obezbjeđen i putem projekta koji smo aplicirali Ministarstvu za civilna pitanja pri Vijeću ministara".

U Zavodu "Drin" boravi i živi 520 korisnika o kojima brine oko 210 uposlenika. U povodu 55 godina postojanja i rada Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica upriličena je i manja zabava za uposlenike Zavoda na kojoj su dodijeljene zahvalnice i novčane nagrade uposlenicima koji su proveli u ovom Zavodu neprekidno 10, 20 i 30 godina rada. Trideset godina rada u zavodu su proveli Smajo Salčinović, Munevera Kurta, Kasim Kurta i Varka Kemal. Uručene su diplome i pehari pobjednicima sportskih nadmetanja. U malom nogometu pobjednik je Zavod "Pazarić" iz Pazarića, drugo mjesto Zavod "Bakovići" i treće mjesto Zavod "Drin" Fojnica. U stonom tenisu najbolji je bio Miroslav Lovrić (Bakovići), drugo mjesto Spomenko Martinović (Drin) i treće mjesto Miroslav Rukavina (Bakovići).

pretraga novosti :: arhiva novosti