Nova verzija sajta
Deset hektara heljde ostalo pod snijegom
Hazim Čukle - Petak, 29.10.2010, 08:08
Pročitano 238 puta
Klikni za više fotografijaPolje heljde
Na Zec planini na oko 1600 m.n.v. je prije tri godine Zemljoradnička zadruga "Fojnica" iz Fojnice na površini od desetak hektara zasijala sjemenski krompir. Imali su odlične rezultate roda krompira ali zbog lošijeg pristupnog puta i velike udaljenosti, dvadesetak kilometara od Fojnice i još nekih problema od daljnje sadnje sjemenskog krompira se odustalo. Tada je u ZZ "Fojnica" Fojnica bio uposlen 42 godišnji agronom Dragan Gujić iz naselja Selakovići. Nakon konsultacija sa nekoliko stručnjaka poljoprivrede Draagan Gujić je odlučio ove godine da na tu površinu zasijati heljdu. Na površini od 10 hektara je zasijao heljdu na Zec planini. Heljda još nije požnjevena i na nju je pao i snijeg. Proteklog vikenda smo krenuli sa Draganom na Zec planinu kako bi smo vidjeli i zabilježili žetvu heljde ali to vremenski uslovi nisu dozvoljavali.

Dragan Gujić je za Fojnica online kazao: "Na tom lokalitetu smo prije nekoliko godina odlučili zasaditi sjemenski krompir. Nikada prije to nije orano pa je samo oranje trajalo 25 dana. Zasijali smo tada oko 25 tona sjemenskog krompira i imali odlične rezultate. Odustalo se od daljnjeg sijanja krompira te sam nakon konsultacija sa poljoprivrednim stručnjacima odlučio da ove godine na tu površinu zasijati heljdu. Uz pomoć prijatelja Osmana Fejzića iz Fojnice nabavio sam sjeme heljde, ZZ"Fojnica" Fojnica nam je ustupila to zemljište jer ima ugovor a ZZ "PUP" Fojnica (Zadruga za pomoć u poljoprivredi) nam je ustupila nešto od mehanizacije i istina malo kasnije ali smo zasijali heljdu na Zec planini. Na desetak hektara povšine zasiajli smo oko 2,5 tona sjemena heljde. Za šest dana je već počela nicati i vidjelo se da joj tu tlo pogoduje.

Ovo je bio pokus da se vidi kako će heljda tu uspjevati. Ovo je sto posto organski zdravo jer ničim nije tretirano, herbicidi nisu bili potrebni jer tu nema korova, nema konkurencije, stvara se jedan lijep sklop, ne dolazi do polijeganja i bolesti biljke, okolo na preko deset kilometara nema nigdje ništa zasijano. Prije petnaestak dana smo razmišljali o žetvi heljde ali iz raznoraznih razloga ona nije još urađena. Minulog vikenda smo došli sa kombajnom da to uradimo, vremenski uslovi kiša i gusta magla to nisu dozvoljavali. Mislim da bi trebali tu imati prinose od 180 do 220 kkilograma po dunumu. Od tog prinosa smo planirali ostaviti oko pet tona sjemena za sjetvu naredne godine jer je ovo sjeme čisto, nema kukolja i korova. Naravno moramo se ubuduće uklopiti u vremenske okvire koji bi bili idealni za heljdu. Primjetio sam da je tu izniklo i nekoliko stabljika zobi što znači da bi tu u budućnosti mogli računati i na sjetvu zobi kao treće kulture poslije krompira, heljde i zobi što bi bilo kao tropolje idealno za jedan plodored pogotovu kad se radi o sjemenskoj proizvodnji.

Trebalo bi uložiti određena sredstva, popraviti put, ograditi zemljište, a ono se može i proširiti a da se ne remeti ta ekološka i prostorna situacija. Izuzetno je lijepo i dekorativno vidjeti kad heljda tu procvjeta. Velika je prednost što tu ne trebaju hemijska sredstva, sve je zdravo i organski čisto i sve ovo što poskupljuje troškove, daljina, dolazak, povratak, kompenzira se ne korištenjem hemijskih sredstava. Na tim prostorima ovčari boraveći danima sa velikim brojem ovaca napasaju svoja stada i đubre to zemljište što je dobro i nama i njima, sprega ratarstva i stočarske proizvodnje. Nadam se da bi ovih dana moglo doći do poboljšanja vremenskih uvjeta kako bi poželi heljdu a za narednu godinu ćemo se morati strogo držati vremenskih okvira predviđenih za uzgoj heljde"., za Fojnica online je ispričao agronom Dragan Gujić koji živi sa suprugom Katom i tri kćerke: Irena, Marija i Ana koje se školuju i kako kaže sve vole poljoprivredu kao i on.

pretraga novosti :: arhiva novosti