Nova verzija sajta
Na hadž putuje 27 džematlija iz Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.10.2010, 07:29
Pročitano 280 puta
Klikni za više fotografijaIspraćaj hadžija
Kako bi obavili hadž put Meke i Medine ove godine sa područja Medžlisa Islamske zajednice Fojnica putuje 27 budućih hadžija. Ovih dana se uče Ikrar (hadžijske) dove u u džematima u organizaciji Medlisa IZ Fojnica. Kako nam je kazao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić ove godine sa područja Medžlisa IZ Fojnica će hadž obaviti 27 džematlija.

"U toku je učenje Ikrar (hadžijskih) dova za buduće hadžije koji su većinom kao i prošle godine kretali i kreću iz svojih kuća i u pratnji imama iza državnog bajraka i bajraka IZ uz tekbire dolazili do džamija gdje su se učile Ikrar dove. To je bio poseban ugođaj u životu svakog hadžije i onih koji su tome prisustvovali.

Put Meke i Medine će putovati kako bi obavili hadž iz džemata Čaršija: hadži Taib Pamić kao bedel za svoju majku rahmetli Hasibu Pamić, Hedija Pamić, hadži Ramiz Meša kao bedel za svog oca Tifana Mešu, Lejla Meša kao bedel za svog brata šehida Ibrahima Kršića, hadži Habiba Pita kao bedel za svoju majku Arifu Manov, Nezir Pašić i Zemina Pašić. Iz džemata Pločari Polje hadž će obaviti: Nađija Durić i Amir Softić. Iz džemata Gornja Mahala su buduće hadžije: Šerif Oruč, Fatima Oruč, hadži Dževad Džafić kao bedel za svog oca Avdu Džafića i hadži Muharema Džafić kao bedel za svoju svekrvu Latifu Džafić. U danu kad smo obavili razgovor je proučena Ikrar (hadžijska) dova za Nafiju Zhirović i Akifa Grbo iz Sarajeva i za bedeluk za rahmetli Sulejmu Hrustić naibu reis hafiz Ismet ef. Spahić. U džematu Ragale Ikrar dova je za hadži Fatušu Varka a dok će se u dženmatu Dusina ovih dana proučiti Ikrar dova za Edina ef. Rojo. Iz džemata Ostružnica Polje hadž će obaviti buduće hadžije: hadži Sezahija Huseinbašić koji ide kao bedel za svog oca Muniba Huseinbašića i hadži Refik Huseinbašić kao bedel za svoju tetku Behiju Kršić. Pored ovih naših džematlija na hadž idu i slijedeće džematlije koji će učiti Ikrar dovu na drugim mjestima a to su: Abdulah ef. Šemić, Siha Huseinbašić, Nisveta Karalija, Hasija Beganović, Fikret Meša, Esmir Zahirović i Abdulah Sikirić“, kazao nam je glavni imam hadži Mensur ef. Pašalić.

pretraga novosti :: arhiva novosti