Nova verzija sajta
Otvorena obnovljena školska zgrada
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.09.2010, 16:21
Pročitano 163 puta
Klikni za više fotografijaObnovljena škola
U Fojnici je otvorena obnovljena školska zgrada pod čijim krovom se školuje preko 1300 učenika OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica, OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica i SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica. Projekat obnove ove škole je finansirala Vlada SAD-a i Ambasada SAD-a sa sjedištem u BiH. Rekonstrukcija ove škole je trajala tokom ljeta i sada učenici pohađaju nastavu u novoj, modernoj i savremenoj školskoj zgradi. Svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene školske zgrade u Fojnici su prisustvovali između ostalih i zamjenik ambasadora SAD u BiH Johnaton Moorea, komadant Evropske komande američkih snaga pukovnik Lion Perot, predstavnici Američke ambasade, predstavnik Ministarstva obrazovanja SBK Zoran Matošević, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, direktori škola, gvardijan Franjevačkog samostana fra Nikica Vujica i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Mensur ef Pašalić i drugi.

Prije početka svečane ceremonije otvaranja obnovljene škole u zabavnom programu su se predstavili učenici folklornih i recitatorskih sekcija ovih škola. Svečanim presjecanjem vrpce i otkrivanjem spomen ploče zvanično je otvorena ova školska zgrada. Vrpcu su zajedno presjekli zamjenik Američkog ambasadora Johnaton Moorea, načelnik Salkan Merdžanić i direktor OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica Mujo Zahirović a ploču su otkrili zamjenik ambasadora Johnaton Moorea i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić. Uručene su i zahvalnice predstavnicima Američke ambasade u BiH i predstavnicima Američkih oružanih snaga. Vrijednost projekta obnovljene školske zgrade je preko 490 hiljada američkih dolara. Prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu direktor jedne od škola Mujo Zahirović koji je kazao da je učinjeno jedno veliko humano djelo zahvaljujući Vladi SAD-a i za našu općinu od historijskog značaja. Načelnik općine Salkan merdžanić je kazao da je u 32 godine postojanja ove školske zgrade prvi put učinjen značajan zahvat u njenoj rekonstrukciji.

U svom obraćanju zamjenik Američkog ambasadora Johnaton Moorea je između ostalog kazao: "Dragi učenici, vi ste danas najvažniji ljudi sa nama. Zadovoljstvo mi je primijetiti da je Evropska komanda vojske SAD koju ovdje predstavlja pukovnik Lion Perot izdvojila preko 490 hiljada dolara za rekonstrukciju ove škole koja je završena ljetos. Urađena je rekonstrukcija: krova, fasade, stolarije, električnog, komunikacijskog i sigurnosnog sistema. Vlada SAD-a je odan prijatelj BiH. Naš cilj je BiH moderna zemlja koja svim građanima pruža sigurnost, slobodu i prosperitet. Pomažemo u mnogim oblastima a posebno mladima jer oni su za nas od posebne važnosti, oni su bolje sutra ove zemlje, BiH. Ovo je jedan od mnogih projekata za mlade. Sada je na vama da krenete da napravite jedan težak ali nužan korak, da radite na zajedničkoj budućnosti mladih, da ih naučite zajedničkom životu i da im pomognete da zajedno dijele dobra iskustva, uključujući i iskustvo zajedničkog obrazovanja".

pretraga novosti :: arhiva novosti