Nova verzija sajta
Najljepši i najstariji oldtimer prošlogodišnji pobjednik "Buick" dr Rudolfa Adamka
Hazim Čukle - Srijeda, 08.09.2010, 16:34
Pročitano 303 puta
Klikni za više fotografijaOldtimer fest
Tokom proteklog vikenda se u Fojnici pod pokroviteljstvom Federalnog ministra okoliša i turizma u organizaciji Oldtimer kluba "Fojnica" Fojnica i Turističke agencije "Vrankamen" iz Fojnice održavao Drugi međunarodni oldtimer festival "Fojnica 2010". Sudjelovalo je 36 automobila oldtimera iz 8 klubova Hrvatske, BiH, Italije i Mađarske sa ukupno 60 sudionika.

Posljednjeg dana oldtimer festa građani su birali na izložbi oldtimera najljepše i najbolje vozilo. Kao i prošle godine ta titula po ocjeni građana je pripala vozilu marke "Buick" iz 1922. starom 88 godina u vlasništvu dr Rudolfa Adamko iz Mađarske. Nakon izložbe oldtimera uslijedilo je takmičenje u spretnosti vozača sa svojim ljubimcima. U kategoriji vozila godišta između 1961. i 1975. godine pobijedio je Fabijan Viđak Split, u kategoriji 1951-60 pobijedio je Suad Ćerimović Sarajevo, u kategoriji do 1940. godišta pobijedio je dr Rudolf Adamko. Za najoriginalniju posadu su proglašeni Božica i Nedim Husić Braco Sarajevo. Najoriginalnije vozilo je "Mercedes" iz 1958. godine vlasnika Jakiša Vranješ iz Splita. Najteža po kilaži bila je posada Bela Budahazy i Tomaš Kovač iz Mađarske. Za najdamu oldtimer festa je izabrana Katica Omanović iz Mostara. Najbrojnija posada je posada OTK "Split" iz Splita. Pobjednicima su pripale nagrade pehari, diplome kao i zahvalnice.

Nakon takmičenja u spretnosti učesnici oldtimer festa su posjetili Franjevački samostan, muzej i knjižnicu. U defileu se kolona uputila prema Kiseljaku pozdravljena od građana Fojnice i cijelim putem do Kiseljaka gdje su se zadržali oko 1 sat na izložbi. Nakon Kiseljaka se krenulo do Han Ploče tj. motela "Zigi" gdje je organizovan zajednički ručak i dodjela nagrada. Nagrade im je uručio pomoćnik federalnog ministra okoliša i turizma Ivica Udovičić. Na rastanku su se svi zahvalili domaćinima i kazali da je ovo u Fojnici za jednu stepenicu više od ostalih organizatora i domaćina. Najavili su ovakav oldtimer fest u Splitu krajem septembra a svi su dobili poziv na isti u Mađarskoj.

pretraga novosti :: arhiva novosti