Nova verzija sajta
Učenici i profesori iz Francuske u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 31.08.2010, 13:04
Pročitano 263 puta
Klikni za više fotografijaPriprema jela
Fojnica odnosno RR Centar "Fojnica" iz Fojnice već nekoliko godina ima dobru saradnju sa francuskom pokrajinom Overnj. Plod te dobre saradnje je i pilot projekat "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" gdje je u ovom pilot projektu krajem septembra prošle godine u Fojnici inaugurisan Centar za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma. Tu praktičnu nastavu u Fojnici obavljali su u školskoj 2009/10 godini učenici pet srednjih škola SBK i u mjesecu julu ove godine su dobili za to certifikate. Predavači su im bili profesori srednje škole u Chamalieresa u pokrajini Overnj u Francuskoj kao i naši profesori. Projekat bi trebao trajati tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti iz oblasti hoteljersta, ugostiteljstva i turizma u srednjim školama SBK.

Prilikom uručivanja certifikata učenicima najavljena je posjeta učenika iz škole Chamalieres. To je realizovano ovih dana kad su u Fojnicu stigla 22 učenika i 6 profesora i direktor ove škole iz Chamalieresa. Prvog dana boravka u Fojnici gosti iz Francuske su posjetili sa našim učenicima i tri profesora Prokoško jezero. Bili su oduševljeni viđenim. Tokom petodnevnog boravka u Fojnici gosti iz Francuske su posjetili: Sarajevo, Avazov toranj, Baščaršiju, Travnik i Mostar. Dugog dana boravka u Fojnici učenici i profesori su pripremili gala večeru francuske kuhinje za zvanice među kojima su bili i predstavnici Ambasade Francuske u BiH.

Večeru su spremali u kuhinji Nove bolnice po sistemu dva učenika iz Francuske jedan iz BiH. Jelo Večera je servirana u kaminu "Stara banja" u Fojnici a glavno jelo je kako smo saznali bio janjeći but pečen u tijestu u kome je pomješano suho sijeno. Svi koji su kušali te francuske specijalitete su bili oduševljeni.

Dobrodošlicu i riječi zahvale je ispred RR Centra "Fojnica" u Fojnici uputio zamjenik direktora Semin Sudžuka koji je kazao da je planirana uzvratna posjeta Francuskoj naših učenika i profesora. Profesori iz škole Chamalieresa zahvalili su na gostoprimstvu i pohvalili rad i ozbiljnost prilikom obuke naših učenika i profesora.

pretraga novosti :: arhiva novosti