Nova verzija sajta
Berba borovnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 16:53
Pročitano 992 puta
Klikni za više fotografijaOtkup borovnica
Već mjesec dana traje branje borovnica na području općine Fojnica po okolnim planinama i planinskim visovima. Svakodnevno u ranim jutarnjim satima kolone berača, automobila i kombi vozila kreću ka nekim od lokacija gdje ima dosta borovnce kao što su to Sportsko rekreacijski centar "Poljana", Matorac, Zahor, Zec planina, Gvožđanski stanovi, Pogorelica, Prokoško jezero itd. Ima i dobar broj onih koji na tim lokacijama borave bilo u katunima, vikendicama ili šatorima tokom sezone branja borovnica. Na lice mjesta dolaze otkupljivači borovnica. Tokom prvog dana vikenda smo posjetili jedno od mjesta branja borovnica Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine.

Berači borovnica su ranom zorom otišli na lokalitete gdje ima najviše borovnica i već oko podne pristižu sa sepetima i kantama punim borovnica kako bi ih predali otkupljivaču borovnica koji je parkiran uz vikendice na dnu ski staze u blizini motela "Brusnica" na "Poljani". Tu je vaga, isplata, mali predah i ponovo se kreće ka svojim odredištima kako bi do popodnevnih sati prije mraka ubrali i donijeli još jednu turu borovnica. Saznajemo da je cijena 1 kilograma borovnica 3 KM. Dok odmaraju nakon donošenja prve ture borovnica berači nam pričaju da branjem na ruke jedna osoba može ubrati dnevno od 5 do 10 kg borovnica a ima ih koji mogu ubrati i više a branjem uz pomoć grebena ima sposobnih toliko da mogu i ubrati 30 do 70 kilograma borovnica. Sezona branja borovnica traje od polovine mjeseca juna do kraja augusta a nakon toga kreće sezona branja brusnice do prvih mrazeva pa čak i snijegova. Kažu nam da borovnice ima dobro, da je dobro rodila, da nije ni sitna kako su suše, a ima i onih koji se ljute jer kako kažu dobar dio berača borovnica bere sa grebenom pa tako uništava stabljiku i lišće borovnice, tom prilikom oberu se i unište nezrele borovnice i na mjestima gdje se ove godine bere borovnica uz pomoć grebena iduće godine slabije ih ima pa po njihovim procjenama postoji mogućnost da ih nestane za jedan određen period. Kažu to bi trebalo spriječiti a nadležni za sada ne čine ništa.

Pored tog što tokom sezone beru borovnice i neki dobro popune kučni budžet kako reče jedan od onih koji se tu našao: "Malo ko danas radi, ljudima ovo dobro dođe da se nešto zaradi, da se mogu djeca opremiti u školu, kupiti im knjige, kupit hrane i drva i da se ima za zimu. Jest teško raditi, valja obigrati ovoliki prostor, cijeli dan na nogama, donijeti to sve do otkupljivača borovnica ali mora se radit nema fajde čekat da vam neko nešto dadne. Pored toga što se proda ubere se borovnica i za svoje potrebe, dobar dio se osuši, naprave sokovi i džemovi od borovnica".

Otkupljivači kad polaze na odredišta da otkupe borovnice većinom sa sobom povezu neke osnovne prehrambene proizvode hljeb, konzerve, sokove, voće i povrće pa berači mogu tu na licu mjesta to kupiti kako ne bi morali svaki dan ići do Fojnice svojim kućama, bilo automobilom ili pješice, a ovaj Ski centar gdje smo boravili i ovo zabilježili je udaljen 15 kilometara od Fojnice. Ni druge lokacije gdje se beru borovnice nisu bliže, ima ih samo
daljih. Ubrane borovnice dalje završavaju na gradskim pijacama i na tržištu u Italiji i Hrvatskoj jer dolaze otkupljivaći iz tih zemalja.

pretraga novosti :: arhiva novosti