Nova verzija sajta
Načelnik općine Salkan Merdžanić u posjeti gvardijanu samostana
Hazim Čukle - Utorak, 10.08.2010, 17:39
Pročitano 169 puta
Klikni za više fotografijaNačelnik i gvardijan
Nedavno je načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić posjetio Franjevački samostan i gvadrijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikicu Vujicu koji se na toj funkciji nalazi od ljeta prošle godine kada je zamjenio dotadašnjeg gvardijana fra Mirka Majdandžić, sada ekonoma definitora Franjevačke Provincije Bosne Srebrne u Sarajevu. Načelnik Salkan Merdžanić i gvardijan fra Nikica Vujica su u opuštenoj atmosferi uz kafu razgovarali par sati o raznim temama vezanim za Franjevački samostan, njegov rad, novostima, radovima i problematici sa kojom se susreću.

Načelnik Salkan Meržanić je obećao i pomoć za neke od projekata Franjevačkog samostana kao što su to prilazni put i njegovo asfaltiranje do samostana te rješavanje problema oko komunalija samostana, odvoza smeća i čišćenja snijega na putu do samostana, naknada za voditelja posjeta muzeju i knjižnici samostana itd.

Mladi gvardijan fra Nikica Vujica je zahvalio na posjeti i upoznao načelnika Salkana Merdžanića o životu i radu u samostanu. Saznali smo da je urađena dijelom željezna ograda oko samostana, da su u toku radovi na početku restauracije prizemlja samostana kako bi se knjige iz potkrovlja radi statike, temperaturnih razlika i praktičnosti tu postavile. U toku je i kompjuterski unos knjiga kojeg rade mladi studenti iz Fojnice. U toku je i stručno sređivanje Arhiva Franjevačkog samostana u Fojnici koji rade stručnjaci iz Arhiva BiH iz Sarajeva kao i stručna postava muzejskih eksponata u samostanu.

Što se tiče posjeta muzeju i knjižnici tokom ljeta su posjete od 14 do 17,30 sati a ulaz je 3 KM po osobi. Nakon razgovora gvardijan fra Nikica i načelnik Merdžanić su obišli muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana u Fojnici.

pretraga novosti :: arhiva novosti