Nova verzija sajta
Započeta izgradnja Kulturnog centra
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 17:08
Pročitano 184 puta
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Od kako su se bratimile dvije općine Fojnica i Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, od 1995. godine je nastala plodna saradnja ove dvije općine. Bile su tu uzvratne posjete na obje strane predstavnika općina, dio donacija Islamskoj zajednice Fojnice, gostovanje KUD "1001 noć" u Umraniji itd. Vid dobre i plodne saradnje ove dvije bratimljene općine, je i taj što je općina Umranija, druga po veličini u Turskoj, obećala da će graditi Kulturni centar u Fojnici. Izradili su i projektnu dokumentaciju a na općini Fojnica je bio zadatak samo da nađe lokaciju za taj Kulturni centar. Nedavno su predstavnici općine Umranije na čelu sa gradonačelnikom Hasanom Džanom (Hasan Can) boravili u Fojnici kako bi vidjeli gdje će se graditi Kulturni centar.

Danas su i zvanično započeli radovi na izgradnji Kulturnog centra u Fojnici koji je započet sa izgradnjom na desnoj obali rijeke Dragače, preko puta hotela "Reumal", do hotela "Stari grad" u Fojnici u centru grada. Dimenzije budućeg Kulturnog centra su 13+5x13+5 metara.

Na gradilištu Kulturnog centra smo sreli načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića koji nam je tom prilikom kazao: "Kako i vidite danas je započeta izgradnja Kulturnog centra u Fojnici, realizacije projekta koji je započet prije nekoliko godina a koji će u potpunosti da finansira općina Uranija po sistemu ključ u ruke. Zvanično započinju radovi na ovoj lokaciji u centru grada. Stigla je prva tranša sredstava i graditi će se do njegovog potpunog završetka. Rok završetka radova na ovom projektu je 90 dana a vrijednost projekta je 700 hiljada USA dolara. Radove izgradnje Kulturnog centra u Fojnici izvodi Fojnička firma "VH gradnja" a jedan dio poslova će raditi i nekoliko privatnih poduzetnika iz Fojnice".

Kulturni centar će sadržavati u prizemlju fiskulturnu dvoranu, na spratu kafeteriju, kancelarije za osoblje kao i prostorije namijenjene za održavanje edukacije mladih iz raznih oblasti.

pretraga novosti :: arhiva novosti