Nova verzija sajta
Jezernica, odmor za čitavu porodicu, svačiju dušu i džep
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 20:04
Pročitano 326 puta
Klikni za više fotografijaJezernica
Mnogi koji su pohodili prema Prokoškom jezeru uzvodno od Fojnice preko Tovarišta uz riječicu Jezernicu sa lijeve obale Jezernice su primjetlili malo poveći objekat uvučen u dubini stoljetne šume i nedirnute prirode. Neki tu zastanu, odmore, predahnu i tek onda vide da je tu idealno mjesto za dobar odmor čitave porodice, za svačiju dušu i svačiji džep. Taj objekat je planinska kuća za odmor "Jezernica" uz istoimenu riječicu koja vodi od Prokoškog jezera. Nalazi se na pola puta od Fojnice prema Prokoškom jezeru udaljenom od Fojnice 12 kilometara na nadmorskoj visini od 1131 m. Planinska kuća "Jezernica" je okružena gustom bukovom i borovom šumom, pored riječice Jezernice, brojnim potočićima i izvorima čiste, hladne i kristalno bistre vode. Ovih dana smo posjetili ovu planinsku kuću za odmor "Jezernicu" do koje vodi veoma dobar makadamski put koji je nedavno nasut tamponom i uravnat. U "Jezernici" u sali objekta zatičemo grupu gostiju koji ispijaju prvu jutarnju kafu i naravno pregled i čitanje neizbježne dnevne štampe.

Saznajemo od ljubaznog domaćina, domaćice Alme Avdičević da su trenutni gosti ovdje na odmoru iz Sarajeva, Visokog i Tuzle, koja nam priča o tom objektu: "Vidite mi želimo da se ovdje gost osjeća kao kod svoje kuće, baš tako. Prilagođena je svim željama i potrebama svih generacija od najmlađih do najstarijih. Ovdje je pravi planinski ugođaj. Planinska kuća "Jezernica" raspolaže sa 37 ležaja i moderno urađenim kupatilima, restoran kapaciteta 40 mjesta, struja, voda, grijanje, hladnjacima za dnevni odmor itd. Ovdje svako za sebe može naći nešto specifično i posebno, pa i oni najizbirljiviji. Sam prostor u širem krugu oko objekta obiluje biljnim i životinjskim svjetom, pogodno za ljubitelje lova, ribolova, branja šumskih plodova i ljekobilja, šetnje i zleti do Prokoškog jezera i obližnjih planinskih visova. Vodimo računa o izboru i spremanju zdrave hrane i specijaliteta karakterističnih za ovaj kraj. Za sladokusce i gurmane ovdje je pravi raj. Mogu kušati hranu ovog kraja od Prokoškog čuvenog sira, kajmaka i mlijeka uz domaći hljeb, potočna pastrmka iz ovih okolnih riječica i potoka, kao i pite ispod sača. Najmlađi ovdje takođe imaju pravi užitak. Od ljuljački, klackalica, penjalica, pješčanika i svega pomalo u igraonici. Velika prednost ovog objekta je što u ovm okruženju nije bilo ratnih dejstava i nema mina. Gosti nam dolaze iz cijele BiH a i iz drugih zemalja u okruženju. Većinom su nam gosti povratnici, znači oni koji su već jednom bili i ponovo dolaze. Ovo je zasigurno oaza nedirnute raskošne prirode".

Cijena prenoćišta po osobi je odrasli 20 KM a dijeca od 5 do 12 godina 10 KM. Što se tiče hrane i pića cijene su kao i u Fojnici pa recimo janjeće pečenje je 30 KM, teleće 35 KM po kilogramu a pileće 12 KM kilogram, potočna pastrmka 8 KM porcija, čevapi 6 KM, pite od 8 do 12 KM po kilogramu. Oni koji žele pravi istinski odmor u planinskoj kući "Jezernica" Fojnica mogu dobit sve informacije putem mobilnog telefona +387 (0)61/189-153 ili na email alma@jezernica.ba kao i putem web stranice www.jezernica.ba.

pretraga novosti :: arhiva novosti