Nova verzija sajta
Pobjednik malonogometnog turnira u Dusini ekipa Caffe "Bagdad"
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.06.2010, 16:22
Pročitano 174 puta
Klikni za više fotografijaDusina
Jedan od najstarijih malonogometnih turnira na području općine Fojnica i šire je Tradicionalni malonogometni turnir u Dusini koji se igra preko 35 godina neprekidno svake godine krajem mjeseca maja. Tako je bilo i ove godine, u organizaciji mjesne zajednice Dusina je proteklog vikenda odigran Tradicionalni malonogometni turnir "Dusina 2010" koji se igrao na školskom igralištu u Dusini.

Na ovom turniru u Dusini nastupilo je 16 nogometnih ekipa iz: Dusine, Kiseljaka, Visokog, Sarajeva, Rostova, Kreševa, Zavidovića i Fojnice a to su ekipe: "Dusina","Radava", "La'vie", "Rostovo", "Kampus", "Izo komerc", "Biser", "Flash Ribnjak", "MT Mice", "7. april Buci", "Economic", "Agrodur", "Mesnica Meša", "Caffe Bagdad", "Crnići" i "Agrodur 1".

Nakon dva dana takmičenja nogometnih ekipa koje je posmatralo više stotina ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu u finalnoj utakmici su se sastale ekipe "Caffe Bagdad" i "Caffe Biser". Pobijedila je ekipa "Caffe Bagdad" iz Moštra Visoko rezultatom 2:1 i tako postala pobjednik ovogodišnjeg malonogometnog turnira u Dusini. Treće mjesto je zauzela ekipa "Rostovo" iz Rostova itd.

Pobjedniku ovogodišnjeg malonogometnog turnira u Dusini je pripala novčana nagrada od 1500 KM, drugoplasiranoj ekipi "Caffe Biser" Zavidovići 500 KM i trećeplasiranoj ekipi "Rostovo" iz Rostova pečeno janje koje je donirao hadži Ramiz Meša, vlasnik mesnice "Meša 1" u Fojnici. Nagrađeni su novčano i najbolji igrač, strijelac i golman. Najbolji strijelac turnira je Haris Harba ekipa "Dusina", najbolji igrač Aziz Fejzić ekipa "Caffe Biser" i najbolji golman iz pobjedničke ekipe Adnan Mušinbegović. Nagrađen je i najstariji igrač golman turnira 48 godišnji Kjazim Fejzić iz Dusine.

Kjazim Fejzić Zoka nam je kazao da je kao pionir dječak igrao na prvim nogometnim turnirima u Dusini i da je na njih bar 25 učestvovao. "To je za mene nešto veliko, očuvanje tradicije turnira i kasnije narodnog veselja, igranke i druženja. Kad god sam trebao raditi za vrijeme turnira u Dusini tražio sam zamjenu i prisustvovao i učestvovao na ovom najstarijem turniru gdje je nekada znalo nastupiti i preko 30 ekipa a na terenu zaigrati poznata imena tadašnje Fudbalske lige Jugoslavije", priča sa uzbuđenjem Kjazim Fejzić Zoka.

Sve utakmice su sudile sudije Hajrudin Salčinović Ruda i Adem Fejzić. Nakon završetka ovogodišnjeg turnira uslijedilo je veliko narodno veselje uz kola na nogometnom igralištu, muziku i pjesmu poznate kafanske zvijezde narodnih pjesama Nihade Kapetanović iz Kiseljaka do kasnih sati. Mještani Dusine su i ovoga puta pokazali se dobri organizatori ovih malonogometnih turnira i gostoprimljivi domćaini koje je odlika ovog kraja od pamtivjeka, kao rijetko gdje drugo.

pretraga novosti :: arhiva novosti