Nova verzija sajta
Obilježeni Duhovi
Hazim Čukle - Subota, 29.05.2010, 13:29
Pročitano 234 puta
Klikni za više fotografijaDuhovi
Prošle nedjelje se ispred Franjevačkog samostana u Fojnici okupilo nekoliko hiljada vjernika katolika fojničke kao i župa Kiseljaka, Lepenice, Kreševa, Busovače, Viteza, Uskoplja - Gornjeg Vakufa itd kako bi prisustvovali proslavi velikog blagdana svetkovine Duhova, zaštitnika župe Fojnica. Proslavi blagdana Duhova su pored domaćina gvardijana fra Nikice Vujice i fratar Franjevačkog samostana prisustvovali i gvardijani i fratri fra Ilija Božić, fra Ivi Pervan, fra Zoran Livančić, fra Niko Petrović, fra Benedik Vujica, fra Mato Popović, fra Hrvoje Radić, fra Pavo Vujica, fra Marko Čorić, fra Damir Pavić, fra Davor Tominović, fra Vinko Tomov, fra Juro Tokalić, fra Mato Martić, fra Krešimir Vukadin, prečasni dekan Marko Perić i drugi. Prvi je prisutne pozdravio gvardijan Franjevačkog samostana fra Nikica Vujica.

Na vanjskom oltaru postavljenim za ovu prigodu svetu misu je služio i propovjedao Dr fra Drago Bojić iz Sarajeva koji u svojoj propovjedi govorio o sedam darova Duha svetoga a to su: dar mudrosti, dar razuma, dar znanja, dan savjeta, dar jakosti, dar pobožnosti i dar straha Božijeg i tom prilikom kazao: "Molimo danas na ovaj dan za dar mudrosti, koja vidi dalje i šire, za dar razuma koja zna razlikovati između dobra i zla, istine i laži. Molimo za dar znanja koje hoče što više upoznati cijelinu života, za dar znanja koje teži za istinom. Molimo za dar savjeta koje uvijek hoće dobro drugog čovjeka i dobro drugih ljudi, molimo za dar jakosti da smo spremni se žrtvovati i istrajavati u onome u šta vjerujemo u ispravnim našim odlukama. Molimo za dar samozatajne pobožnosti koja je uvijek na raspolaganju drugom i molimo za dar straha Božijega dopuštajući Bogu da svoje djelo ovaj svijet i nas vodi dalje. Neka Duh sveti svojim vjetrom i lahorom prozrači naše ustajale životne kontekste, neka svojim ognjem zažežđe ono staro i zlo u nama, neka zapali toplinu i svjetlost i neka nas obdari jezikom razumijevanja, dobrote i poštovanja".

Povodom proslave blagdana Duhova gvardijan Franjevačko samostana u Fojnici fra Nikica Vujica nam je kazao: "Župljani Fojnice i šire okoline se danas raduju. Duh sveti je tješitelj i branitelj. On nas tješi u svim našim teškim životnim situacijama i brani nas da nas zlo ne osvoji iznutra, da nas ne osvoji nego da mi budemo opredjeljeni za kraljevstvo Božije, da razmišljamo o ovom svijetu logike kraljevstva Božijeg, to je logika poštovanja, logika ljubavi i dobrote".

Nakon svete mise uslijedilo je narodno veselje uz pjesmu svirku i kolo.

pretraga novosti :: arhiva novosti