Nova verzija sajta
Edin Džeko posjetom obradovao Fojničane
Hazim Čukle - Srijeda, 19.05.2010, 11:11
Pročitano 125 puta
Klikni za više fotografijaDžeko u Fojnici
Jučer je u organizaciji UNICEF-a u BiH u posjetu djeci osnovnih škola OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica i OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica stigao prvi ambasador UNICEF-a u BiH naš nogometni reprezentativac dijamant Edin Džeko koji je član nogometnog kluba "Wolfsburg" u Bundes ligi Njemačke. Naš nogometni dragulj Edin Džeko se nalazi na odmoru u svojoj domovini i Fojnica je njegova polazna stanica u posjeti i druženju sa djecom BiH. Sala OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici je bila prepuna djece i njihovih roditelja gdje se okupilo njih preko hiljadu kako bi pozdravili Džeku. Nakon što se u sali škole pojavio Edin Džeko pozdravljen je dugotrajnim aplauzom i uzvicima "Bosna, Bosna" i "Džeko, Džeko". Edinu Džeki su se obratili učenici obje škole sa željama učenika.

Uslijedilo je i obraćanje okupljenim i tom prilikom je Džeko kratko kazao: "Veoma sam sretan i velika mi je čast što sam sa vama danas ovdje. Čuo sam da ste učestvovali u raznim aktivnostima u školi, želim da vam kažem da vas podržavam u vašem radu. Čovjek mora uvijek biti tolerantan, da budete uporni, da učite, radite i vjerujete u sebe, to je najbolji put do uspjeha. Ovo je dokaz da možemo i trebamo biti jedinstveni i bez predrasuda. Što se tiče vaših želja potruditi ću se da ih ispunimo svi zajedno", kazao je naš reprezentativac Edin Džeko i izrazio uvjerenje da će u budućnosti sva djeca ići zajedno u školu.

Da napomenemo da u ovoj školskoj zgradi rade tri škole pod jednim krovom OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica, OŠ" Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica i SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica. Prva i zadnja uče po Bosanskom nastavnom planu i programu a OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica po Hrvatskom planu i programu. Nakon što je Edin Džeko ispunio želju razredima ovih škola i sa njima se fotografisao uslijedila je nogometna utakmica ekipe sastavljene od osmih razreda obje škole i ostalih iz obje škole. Edin se potpisao svim nogometašima ove dvije ekipe na majice koje im je poklonio Zadružni Savez FBiH a djeca su počašćena sokovima i kolačima od dvije zadruge u Fojnici, Zadruga za pomoć u poljoprivredi Fojnica (ZPUP) i Zemljoradnička zadruga "Fojnica" iz Fojnice.

Edin Džeko je uputio početni udarac na ovoj utakmici. Nakon toga počela je nogometna groznica u uzimanju autograma od zvijezde Bundeslige. Njegovo planirano vrijeme boravka u Fojnici je bilo bar dva puta duže nego planirano jer je sve do automobila u kojem je došao u Fojnicu vrilo kao u košnici da se dobije autogram, potpis na majicu, da se fotografiše i pozdravi sa draguljem bh nogometa Edinom Džekom.

Oba direktora škola OŠ "Muhsin Rizvić" Mujo Zahirović i OŠ "Ivan Goran Kovačić "Gojevići Fojnica Ivica Beblek su istakli da je ova posjeta veoma značajna za obje škole i da je ovo prilika da se pokaže kako ove škole imaju veoma dobru saradnju na svim poljima. Saznali smo da je Edin Džeko ambasador UNICEF-a u BiH tokom dana posjetio i još nekoliko osnovnih škola u Bilalevcu, Kaćunima i Novom Travniku. Fojničani su bili presretni a pogotovu oni najmlađi što je napadač naše nogometne reprezentacije svoje druženje sa djecom BiH započeo baš iz Fojnice.

pretraga novosti :: arhiva novosti