Nova verzija sajta
Edin Džeko u Fojnici
mir5ad - Utorak, 18.05.2010, 21:39
Pročitano 150 puta
Klikni za više fotografijaDžeko u Fojnici
Nogometni reprezentativac BiH i prvotimac njemačke momčadi Wolsfburg Edin Džeko obišao je danas prije podne, kao prvi ambasador UNICEF-a u BiH, škole u Fojnici, Bilalovcu, Brestovskom, Kaćunima, Busovači, Novom Travniku.

Škole koje je obišao Džeko funkcioniraju po principu “dvije škole pod jednim krovom”, a u proteklom razodbolju bile su obuhvaćene UNICEF-ovim projektom "Kreiranje sigurnog okruženja za djecu“.

Kako je priopćeno iz UNICEF-a u BiH, ovaj projekt je implementiralo udruženje "Genesis" tijekom kojeg su se djeca na zajedničkim radionicama zbližila i danas jedni drugima nisu nepoznanica već prijateljski dijele prostor, igrališta i jedni drugima pomažu u rješavanju svakodnevnih učeničkih problema sa kojima se susreću svi njihovi vršnjaci.

U okviru ovog projekta učenici, nastavnici, direktori škola i roditelji prošli su kroz treninge i radionice na kojima je govoreno o važnosti suživota i tolerancije, te je ukazano na to da je konflikt prisutna činjenica, koja ukoliko se na nju gleda pozitivno može biti i šansa, a ne samo težnja k ugrožavanju "onog drugog“.

Djeci je na to ukazao i njihov idol Džeko kojeg su svi oduševljeno dočekali i sa velikom pažnjom slušali.

- Čuo sam o aktivnostima koje ste imali u školi i u kojima je većina vas sudjelovala. Htio bih vas ohrabriti da nastavite tako, jer su tolerancija, rad, upornost i učenje, siguran put do uspjeha. Ja sam se u to uvjerio mnogo puta. Kada sam otišao igrati, prvo u Češku, pa onda u Njemačku, prvo sam trebao savladati jezik, naviknuti se na drukčije ljude i običaje, prihvatiti ih, da bi oni prihvatili mene. Jedino tako sam mogao uspjeti, kazao je Džeko djeci iz škola “Muhsin Rizvić” i “Ivan Goran Kovačić”.

Poručio im je da se nastave družiti, uvažavati, da budu uporni i uče, jer će tako najlakše “naći svoje mjesto u svakom dijelu svijeta”.

Mnogi su se zanimali i o tome u kojem dresu će Džeko igrati naredne sezone s obzirom da je to aktualna tema u nogometnom svijetu.

- Ono što sa sigurnošću mogu reći je da ću i dalje igrati za djecu i UNICEF - kazao je Džeko.

Euforiju među djecom u Fojnici izazvalo je izvođenje početnog udarca na revijalnoj utakmici ekipe osmih razreda sastavljene od učenika iz obje škole, protiv najačeg sastava učenika nižih razreda.

- Ne moram vam govoriti koliki je podstrek ovoj djeci pojavljivanje jednog sportiste kakav je Edin Džeko. Mislim da će ovo imati veoma pozitivan utjecaj na djecu i pokazati im kako nisu sami - kazao je direktor Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Fojnice Ivica Beblek, dodajući kako je više nego zadovoljan dosadašnjom suradnjom s UNICEF-om kroz projekt "Kreiranje sigurnog okruženja za djecu“.

U Kiseljaku je Džeko otvorio veliko igralište ispred Osnovne škole “Brestovsko” na kojem će se zajedno igrati djeca koja također pohađaju školu po različitim planovima i programima.

- Obradovala me vijest da ste dobili igralište. Možda se baš u vašoj školi krije neki novi veliki sportski talenat. Ali ono što vam želim reći iz vlastitog iskustva je da talent nije dovoljan za uspjeh. Pored talenta i malo sreće, potrebno je puno rada, učenja, tolerancije i razumijevanja za drugo i drugačije - kazao je Džeko oduševljenim mališanima iz Kiseljaka.

Direktor Osnovne škole “Brestovsko” Saudin Dahija kazao je da je ova škola do sada jedina u općini Kiseljak bila bez igrališta. Igralište je financirala općina Kiseljak, a direktor ističe kako je činjenica da se europski nogometaš kakav je Džeko našao na njegovom otvaranju ogroman podstrek djeci i kruna uspješne suradnje ove škole i UNICEF-a kroz više realiziranih projekata.

Posebnu euforiju među djecom Džeko je izazvao u mjestu Kaćuni gdje ga je dočekao veliki broj djece i prezentirani su mu rezultati postignuti kroz zajedničke projekte.

Učenici su mu darovali crteže i recitirali.

U Busovači je također imao srdačan doček, gdje je zbor pjevao u njegovu čast, a učenici su recitirali pjesmu posvećenu Džeki.

FENA, 18.05.2010
(Preuzeto sa: www.bljesak.info)

pretraga novosti :: arhiva novosti