Nova verzija sajta
Premijer KS Besim Mehmedić i ministrica Emina Dubravić u posjeti Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.04.2010, 16:20
Pročitano 206 puta
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu "Drin"
U subotu je u jednodnevnu radnu posjetu Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica stigao Premijer Kantona Sarajevo (KS) Besim Mehmedić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić sa saradnicima. Tom prilikom su uručili donaciju u hrani i potrepštinama koje su potrebne ovom zavodu a donacija je prikupljena putem Direkcije za robne rezerve i Narodne kuhinje Stari Grad.

Goste iz Sarajeva je primila direktorica Zavoda dr Samiha Elmasbegović Hodžić koja ih je upoznala o problematici, radu i životu u ovom Zavodu i koja je između ostalog kazala: "Ovdje u Zavodu "Drin" boravi 520 korisnika i tu je problem sa smještajem jer optimalni uslovi su da ovdje bude 225 korisnika. Znači mi ih imamo više od dva puta nego što bi trebalo. Mi smo veliki potrošači lijekova, mjesečno to iznosi oko 40 hiljada KM. Zato smo se obratili svim zavodima zdravstvenog osiguranja i resornim ministrima sa materijalima u kojima su dobili na uvid za svoje korisnike po imenu i prezimenu koliko njihov boravak u Zavodu. Nažalost jedino sa KS nismo uspjeli potpisati drugi ugovor jer oni ne pristaju na izmjenu cijena i povećanja tih cijena jer oni misle da za to nema razloga. Od ukupnog broja korisnika 180 ili 30 posto korisnika je sa područja KS. Ova posjeta nam je jako važna i mislim da će dati dobre rezultate".

Premijer KS Besim Mehmedić je tom prilikom kazao;"U posjeti sam Zavodu "Drin" Fojnica sa ministricom Dubravić i saradnicima te želim da putem medija danas pošaljemo jednu poruku svima onima koji odlučuju o finansiranju ovakvih ustanova. Da pošaljemo poruku da nije sve u novcu, mada svi kažu da jeste. Država mora da brine o ovakvim ustanovama, da poddigne razinu finansiranja ovakvih ustanova. Ako nema tog onda činimo veliku grešku. Što se tiče finansiranja iz KS mada ne bi dijelio ovdje da li su došli iz KS ili drugih dijelova BiH tražit čemo način da taj finansijski položaj ublažimo. Naredne sedmice ću razgovarati sa direktorom za zdravstveno osiguranje o ovom problemu. To je pitanje Vlade KS i svih institucija koje jesu i vezane su za finansiranje ovakvih ustanova, tražiti ću da rješenje ove situacije bude kvalitetno i što bolje".

Ministrica Emina Dubravić je kazala: "Kada je u pitanju zdravstveno osiguranje korisnika sa područja KS koji se nalaze u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica moramo nastalu situaciju zajedno razmotriti i pogledati, na kraju krajeva donijeti odluku o povećanju cijene smještaja korisnika sa Kantona Sarajevo. Svako povećanje iziskuje određene procedure. Zbog čega do sada ugovor nije potpisan, vjerovatno procedura nije okončana, moramo čekati ponedjeljak pa da sjednemo svi zajedno i da vidimo u čemu je problem. Nekog posebnog disbalansa nema. Federacija je na žalost preuzela pravo nad ovim ustanovama ali nije preuzela obaveze. To nije samo problem Zavoda "Drin" Fojnica već svih ustanova koje su osnovali, čije su pravo osnivača preuzeli i to je problem koji ćemo morati rješavati u nekom narednom periodu".

Nakon radnog dijela delegacija je obišla nekoliko odjeljenja sa korisnicima ovog Zavoda.

pretraga novosti :: arhiva novosti