Nova verzija sajta
Umro najstariji fojnički hafiz hadži Ramiz ef. Pašić
Hazim Čukle - Subota, 17.04.2010, 09:13
Pročitano 523 puta
Klikni za više fotografijaDženaza hafizu Ramizu
Najstariji fojnički hafiz hadži Ramiz ef. Pašić preselio je na ahiret u subotu 10. aprila a dženaza je klanjana u ponedjeljak 12. aprila ove godine. Ni najstariji mještani Fojnice ne pamte brojniju dženazu od dženaze hadži hafizu Ramizu ef. Pašiću. Prilikom posljednjeg ispraćaja velikog čovjeka ulicama Fojnice su se kao rijeka slijevale duge kolone prijatelja i poštovalaca lika i djela ovog velikog čovjeka. Nekoliko hiljada se njih okupilo u haremu i oko harema Ravna bašća kako bi odale počast "dobrom hodži" kako su za njega volili kazati fratri Franjevačkog samostana u Fojnici.

Hadži hafiz Ramiz ef. Pašić je rođen 12. marta 1927. godine u Rizvićima u općini Fojnica. Njegov otac Mustafa je bio napredni muhtar koji je Ramiza sina jedinca poslao na školovanje u Sarajevo od prvog razreda osnovne škole. Sve škole, osnovnu, državnu, stručnu i druge sve do jedinstvene akademije za imame i hafize koju je osnovao i vodio jedan od najvećih bosanskih svjetski obrazovnih alima muftija prof. hafiz Kazim Hadžimejlić završava uvijek odličnim uspjehom. Hadži hafiz Ramiz ef. Pašić i hafizluk završava u rekordnom roku 1944. godine. Nuđeno mu je da radi u državnim službama, odbija i posvećuje se imamsko vjersko prosvjetnom radu. Uvijek je pozivao na obrazovanje i prosvjećivanje poručujući da je neznanje otrov svih zala, nesporazuma i predrasuda. Radio je kao imam u više džemata: Solakovići općina Busovača, Travniku, Goleš, Turbe, Bukovci, Kaćuni a u Čaršijskoj džamiji u Fojnici dugo je radio kao glavni imam.

Njegova učenost, životni stavovi, sveukupna opšte ljudska filozofija života i mudri savjeti prožeti dubokim humanizmom privlačili su ljude iz cijelog svijeta. Svakodnevno su ga posjećivali obični ljudi, državnici, ambasadori i visoki funkcioneri. Posljednji je bio ambasador Austrije u BiH dr Donatus Koeck. Hadži hafiz Ramiz ef. Pašić će ostati svima onima koji su ga poznavali u trajnom sjećanju kao čovjek koji je volio sve dogovarati sa ljudima i volio ljude. Često smo ga mogli vidjeti prije džuma namaza sa dnevnim novinama u džepu sakoa "Kod Emina" u slastičarni sa ahbabima uz kahvu i rahat lokum. Brojne akcije izgradnje džamija, ograđivanje harema i drugih akcija predvodio je baš hafiz Ramiz.

Prije dvije godine smo u domu hadži hafiza Ramiza ef. Pašića sa njim razgovarali i tada nam je kazao da je hafizluk položio 1944. naučivši Kur'an za deset mjeseci napamet.

"To mi je ostalo tada u srcu i ko danas se sjećam kad je bila dova u džamiji u Živčićima moj muhafiz (kao današnji profesor) hafiz Kjazim ef. Hadžimejlić nakon što sam položio hafizluk kazao je da ako napustim Kur'an da i mene ne d'o dragi Bog i dragi Allah napusti.", pričao nam je tad hadži hafiz Ramiz ef. Pašić.

Sa hanumom Mejrom je išao na hadž i dva puta kao bedel. Pričao nam je tada hadži hafiz Ramiz ef. Pašić da je prvu teraviju namaz klanjao u naselju Botun u općini Fojnica 1947. godine kada su džematlije morale postaviti stražu oko džamije da ih policija ne nađe na namazu.

"U vojsci sam bio malo i u zatvoru. Izašao neki pukovnik pred nas i priča nam Darvinovu teoriju kako je čovjek postao od majmuna. Nisam mogao prešutiti pa sam mu rekao da smo mi tu da se obučavamo rukovat' oružjem da smo spremni braniti svoju rodnu grudu a ne to.", nastavio je tad hadži Ramiz.

Hafiz Ramiz nam je u tom razgovoru kazao da mu je najveća životna želja da doživi da se otvori nova džamija u Rzvićima i da u njoj klanja teravih namaz i posti mjesec mubarek Ramazan pa da odmah umre. Hafizu se želja ostvarila, sagrađena je džamija, on je i prvi otvorio prije dvije godine. Koliko je bio dobar čovjek hadži hafiz Ramiz ef. Pašić pokazuje i to da su mu na dženazi prisustvovali Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, predsjednik Presjedništva BiH dr Haris Silajdžić, izaslanik reisu–l-uleme mr. Muharem Omerdić, generalni sekretar Rijaseta IZ Muhamed Salkić, predsjednik Udruženja Ilmije BiH Muharem Hasanbegović i brojni drugi zvaničnici iz političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života BiH. Svi fratri na čelu sa gvardijanom Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikicom Vujicom su prisustvovali posljednjem ispraćaju hadži hafiza Ramiza ef. Pašića kojeg su zvali "dobri hodža.

Na svojoj službenoj web stranici su zabilježili fratri našeg samostana koji su također bili na ispraćaju, osjećaj žalosti zbog gubitka velikog prijatelja i čovjeka. Dok je bio glavnim imam u Fojnici a i poslije, posebno pred početak rata zalagao se za mir i suživot. Nakon rata zauzimao se za povratak prognanika u Fojnicu. Njegovo ponašanje, životni stavovi, kao i njegov odnos prema čovjeku upoće bili su svima ljudima bez obzira na vjersku pripadnost, poticaj i potpora za život. "Zbog njegovog načina života i djelovanja fojnički fratri su ga nazvali "dobri hodža" a to je znakom dubokog poštovanja i zahvalnosti Bogu za velikog čovjeka hadži hafiza Ramiza ef. Pašića", piše na web sajtu Franjevačkog samostana u Fojnici.

Njegova porodica je dobila brojne telegrame sućuti a između ostalih telegrame su poslali i: Hrvatski član Presjedništva BiH Željko Komšić, reis hadži dr Mustafa ef. Cerić, Angela i Miro Petrović i drugi. U telegramu Reisu-l-uleme dr Mustafe ef. Cerića se kaže: "Povodom preseljaenja na ahiret Vašeg oca i našeg brata hadži hafiz Ramiza efendije Pašića želimo izraziti svoje duboko i iskreno suosjećanje sa Vašom boli zbog velikog gubitka. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da Vašeg oca primi u okrilje svoje milosti i magfireta a Vama, Vašoj braći i sestrama podari snage i sabura u ovim teškim momentima".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zadivljen izvanrednim poštovanjem koje velikom fojničkom hafizu i čovjeku iskazaše pored brojnih zvaničnika iz političkog vrha BiH, svih Fojničana, a posebno braća katolici i fratri franjevci Franjevačkog samostana u Fojnici je nakon dženaze kako saznajemo rekao svom društvu: "Ovo je snažna uzorna formula za svereintegraciju BiH“.

pretraga novosti :: arhiva novosti