Nova verzija sajta
Uginule desetine hiljada riblje mlađi
Hazim Čukle - Srijeda, 31.03.2010, 21:57
Pročitano 135 puta
Klikni za više fotografijaMrijestilište
Nedavno smo na Fojnica online pisali da je Udruženje građana sportskih ribolovaca "Fojnica" iz Fojnice u svom mrijestilištu na "Ribnjaku" u Gornjoj Mahali otpočelo sa uzgojem mlađi autohtone potočne pastrmke. Tada su nam kazali da će riblju mlađ proizvoditi za svoje poterebe kako bi poribljavali vodotoke na području općine Fojnica i da za nekoliko mjeseci očekuju da će imati i do 150 hiljada riblje mlađi od 5 do 7 cm dužine za poribljavanje.

U nedelju na ponedeljak 28. na 29. mart je u tom mrijestilištu došlo do uginuća oko 60 hiljada komada riblje mlađi. Na lice mjesta su izašli pripadnici Policijske stanice Fojnica i Veterinarske stanice Fojnica.

Od predsjednika UG SR "Fojnica" iz Fojnice Ajdina Imamovića smo saznali: "Kao što znate mi smo prije dva mjeseca otpočeli sa proizvodnjom riblje mlađi u svom mrijestilištu. U desetak mini bazena smo imali blizu 150 hiljada riblje mlađi autohtone potočne pastrmke. Svaki dan smo to držali pod nadzorom i radili po minusima i kišama samo da imamo vlastitu ribu za potrebe poribljavanja voda Fojnice. Već su bile narasle do veličine 2 do 3 cm i mislim da smo kroz još dva tri mjeseca mogli dobro poribiti naše vode i možda čak i za prodaju. Pomor mlađi se desio u nedelju veče kada je do noćnih sati tu bilo naših nekoliko članova u mrijestilištu. Ujutro oko 6 sati kada dolazimo imali smo šta vidjeti, desetine hiljada ih je uginulo. Obavještena je PS Fojnica i Veterinarska stanica Fojnica. Od ukupne količine uspjelo je preživjeti oko 30 do 40 posto riblje mlađi. Pretpostavlja se da su ribe uginule uslijed nedostatka kisika, da je možda u jednom momentu došlo do začepljenja dovodne vodovodne cijevi i nedostatak vode i kisika. Za sada su to samo pretpostavke, istraga će utvrditi uzroke uginuća riblje mlađi. Načinjena je šteta u visini preko 10 hiljada KM".

pretraga novosti :: arhiva novosti