Nova verzija sajta
Obilježen Dan općine
Hazim Čukle - Petak, 19.03.2010, 16:48
Pročitano 258 puta
Klikni za više fotografijaDan općine
Jučer je u konferencijskoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica koja je održana povodom 18. marta, Dana općine Fojnica. Povodom Dana općine pristigli su brojni telegrami sa čestitkama.

Prisutne u sali "Reumala" je prvi pozdravio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je tom prilikom kazao: "Vrijeme u kojem danas živimo puno je iskušenja sa kojima nam valja izaći na kraj. Fojnica kroz historiju nije nikada bila na ravnici nego na strmom putu, njen jedini izlaz je u neprekidnom razvoju i radu u kojem treba ojačati općinske organe, javne ustanove, javna i privatna preduzeća. Otvoriti Fojnicu ne znači uspostaviti komunikaciju za Gornji Vakuf preko masiva Vranice. Fojnicu treba otvoriti tako što ćemo od nje stvoriti sredinu primammljivu i prihvatljivu za investiranje u sve vidove društvenog razvoja jer ekonomski razvoj je posebno važan kako za opstanak tako i za budućnost. Ne kao formalni već kao suštinski uslov za prirodan i neraskidiv slijed događaja koji je u potpunosti u nadležnosti općina. Općina Fojnica kao i sve druge lokalne zajednice suočena je sa nizom ograničenja koja je sputavaju i onemogućavaju njeno kreiranje i dalje usmjeravanje u intezivnijem razvoju lokalne zajednice. Dosta nam je raznih kriza, recesija, socijalne nesigurnosti i neizvjesnosti, okrenimo se jedni prema drugima, oslobodimo svu svoju pozitivnu energiju, na projekte koji će nam uljepšati budućnost, povežimo se i ujedinimo, a sve oko zajedničkog nam cilja koji se zove bolje sutra".

U povodu 18. marta Dana općine Fojnica odigrani su tavla i šahovski turniri, Omladinski centar "Stella" je održala rok koncert ispred prostorija Centra a raspisan je i natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola na temu "Fojnica, biser u njedrima Vranice". Najboljima su uručena priznanja i nagrade na ovoj sjednici. Tako je na tavla turniru najbolji bio Kenan Čohadžić, drugo mjesto Osman Traljo i treće mjesto Edin Kahriman. Na šahovskom turniru najbolji je bio Remzija Softić, drugo mjesto Raif Džafić i treće Andrija Lekić. Kod učenika koji su pisali literarne radove u O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica najbolji rad je napisala Amila Vrabac, drugo mjesto Anisa Mračkić i treće mjesto Nejra Pamić. U O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Fojnica najbolji rad je napisala Nikolina Tomičić, drugo mjesto Patricija Šimunić i treće mjesto Ana Milušić. Nagrade im je uručio savjetnik načelnika općine Fojnica Azem Huseinbašić.

Fojnica se prvi put pominje u pisanim izvorima 18. marta 1365. godine i ovo joj je 645. rođendan. Fojnica je još u srednjovjekovnoj Bosni dobila status grada - varošice koja se formirala oko ranijeg trgovišta naselja čiju je ekonomsku osnovu činilo trgovačka djelatnost periodičnog karaktera. Kako piše u knjigama godine 1469. Fojnica je u sumarni popis bosanskih sandžaka upisana kao nahija Hvojnica. U njoj se spominje istoimeni trg i gvozdeni majdan sa samostanom. U vrijeme tog popisa Fojnica je bila drugo po veličini naselje u Bosni. Tako se navodi da je tu živjelo 329 porodica i 20 neoženjenih stanovnika. Mnogo je tu bilo zanatlija kao što su krojači, stupari, podstrigači sukna, a posebno zlatari. Tako se kaže da u periodu između 1430 - 1463 godine u Fojnici nalazilo 12 dubrovačkih zlatara, a pošto je ovaj kraj bogat rudama tu su se po nekim pisanim izvorima nalazile i kovnice novca bosanskih vladara. Više o historiji Fojnice pročitajte na www.fojnica.ba/historija.

Fojnica, biser u njedrima Vranice
Amila Vrabac VIa

Lice mi šiba vijetar dok letim u vis, ka zvijezdama koje su sve bliže. Godi osjećaj bez gravitacije koji oslobađa i postavlja pitanje “odakle smo i otkud“?

Moj let u visine se polako zaustavlja. Sve stoji i misli, samo je ljepota od Boga tu.

Odjednom bez straha i brzo porinuh ka Zemljici svojoj.Od brzine vjetar mi još silovitije šiba lice koje je titralo i činilo mi ugodu.Pomislih, kako je ovo predivno.

Sve sam bliže zemlji i let je sporiji, gledam sa visine. Planinski lanci isprepleteni mrežom šumskih vodotokova u svojim njedrima kriju... pa to je moj gradić! Moj centar svijeta, to sam ja i odatle sam ja !To je moja Fojnica! Naglo propadanje i ja progledah. San? Zar je sve to bio samo san? Sjedeći i u nevjerici od ljepote koju sam doživjela prihvatih da je to bio san ali ne obični san.

Taj predivni san me potaknuo da shvatim svu ljepotu kojom sam okružena svaki dan.

Predivno jezero ,slapovi, rijeke, stotine potočića i izvora što pitkih, što ljekovitih od kojih se i duh i tijelo podmladi.

Izorane njive ,uređeni voćnjaci, more zelenih šuma, uski puteljci po kojima hode romantični parovi koji se vole.

Od antičkih vremena do nedavno u prošlost ovdje su se kopali i u novac kovali plemeniti metali.

Građevine iz daleke prošlosti još uvjek su tu, da nas podsjećaju na vremena davna, vremena opjevana i opisana, vremena na koja smo ponosni, od kojih možemo učiti i dosta dobroga naučiti.

Zija Dizdarević, fra Anđeo Zvizdović i mnogi drugi ostavili su nam sliku Fojnice iz njihovoga doba da je čuvamo i njegujemo i da iz nje učimo.

Lijepo su oni opisali dobri duh Fojnice i njenih stanovnika. Kako onda tako i danas, u svakom od nas krije se po koja slična dogodovština ili priča i svi smo mi svjedoci novije historije koja je mogla biti bolja, ali koja govori o nama, našim nedačama i nesebičnosti i dobroti običnih Fojničkih ljudi.

Moja Fojnica je u srcu BiH,biser smješten u njedrima planine Vranice, pored male riječice Dragače i u srcima i njedrima nas koji znamo zašto je volimo.

pretraga novosti :: arhiva novosti