Nova verzija sajta
Ambasadorica Francuske u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 23.02.2010, 16:24
Pročitano 198 puta
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U sklopu projekta podrške organizacije turizma, hoteljerstva i restauterstva u Centralnoj Bosni, edukacije kadrova u oblasti kulinarstva, animacije i receptive prošle godine je kako smo pisali na Fojnica online u hotelu "Reumal" u Fojnici upriličena inauguracija projekta "Centar Francuska Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljsvo u Fojnici". Ovaj pilot projekat koji će trajati tri godine započeo je sa sprovođenjem ovih dana. U Fojnici se nalaze četiri profesora iz Francuke gimnazije iz grada Chamalieresa u Francuskoj u pokrajini Auvergne (Overnj) koji obučavaju učenike iz sedam srednjih škola SBK-a, koji imaju tu vrstu obrazovanja.

Jučer je u posjeti polaznicima ove edukacije za zanimanja hotelijerstva i turizma u Fojnici boravila ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau. Nakon što je posjetila učenike i profesore koji izvode obuku u kuhinji "Aquareumala" u Fojnici ambasadorica nam je kazala: "Ovo je jasan novi primjer saradnje koji je uspostavljen između Francuske regije Auvergne i Centralne Bosne. U okviru ove saradnje postoje više aspekata a mi smo željeli da posebno naglasimo turizam. Za Fojnicu je posebno važna ta oblast. Turizam treba razviti u cijeloj regiji. Ovo je prva radionica a ove godine ćemo ih imati još dvije, jedna je na kojoj će se razvijati enologija, to je područje kod nas veoma bitno u Francuskoj. Došla sam danas ovdje da vidim ovaj program koji podržava Ministarstvo Vanjskih poslova za Evropske poslove i Ambasada Francuske".

O važnosti ovog projekta za Fojnicu i šire govorio nam je zamjenik generalnog direktora "Reumal Group" Semin Sudžuka: "Za "Reumal", Fojnicu i SBK ovo znači mnogo. Ovim projektom Fojnica treba da postane cetar edukacije za izvođenje praktične nastave za sve učenike škola SBK-a koje imaju tu vrstu obrazovanja. Ovaj projekat je u prvoj fazi pilot projekta, trajati će tri godine, poslije toga on bi trebao da bude samoodrživ, da Fojnica bude jedan samoodrživi centar ne samo SBK-a nego i šire. Ovaj projekat se odvija u dvije osnovne struke a to je kuharstvo i poslastičarstvo, a drugi je smještaj i ugostiteljstvo. Ovdje trenutno imamo 25 učenika iz škola SBK koje imaju obrazovanje iz te oblasti. Učenici će boraviti u Fojnici i imati po tri treninga, takozvani kamp sistem boravka i edukacije, nakon toga će polagati ispit da bi na kraju dobili certifikat škole u Chamalieresu. Najbitnije bi bilo da ovaj način obrazovanja a pogotovu izvođenja praktične nastave nađe svoje mjesto u sistemu obrazovanja u propisima i programima i da praktično uđe u sistem obrazovanja kod nas".

pretraga novosti :: arhiva novosti