Nova verzija sajta
Takmičenje u spravljanju gulaša i rakije
Hazim Čukle - Srijeda, 17.02.2010, 16:21
Pročitano 156 puta
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Tokom prvog dana vikenda u SRC "Poljana" iznad Fojnice u organizaciji RC "Brusnice" u istoimenom motelu "Brusnica" i ispred njega održano je sada već tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša, kao i ocjenjivanje kvalitete rakija šljivovice, kruške i vilhemovke. Po veoma lijepom i sunčanom vremenu u motelu "Brusnica" i ispred njega vrvilo je kao u košnici. Mnogi su željeli prikazati svoje kulinarsko umjeće i na svoj način spravljati gulaš, kao i oni koji su nudili svoje rakije na degustaciju i ocjenu. I za spravljanje kotlića i ocjenu kvaliteta rakija prijavilo se po osam grupa i pojedinaca, a bilo je tu takmičara iz Žepča, Kiseljaka, Kreševa, Viteza, Fojnice itd. Ocjenjivački žiri biran je na licu mjesta i zaista je imao težak zadatak. Takmičenje je počelo tačno u podne i dok se gulaš kuhao na otvorenom i rakija pekla u mini rakijskom kazanu tu se okupilo dosta radoznalaca i degustatora. Ekipe i pojedinci takmičari su obilazili jedni druge da vide kako to drugi rade i da se kako jedan reče ponešto i prepiše.

Nakon što se zavšilo sa kuhanjem gulaša i probanjem rakije ti specijaliteti su ponuđeni prisutnima. Tražilo se i repete. Po ocjeni žirija a i publike koja je to degustirala najbolji gulaš su spravili ekipa Marka Stoimilovića a sa njim su u ekipi još bili Davor Glavočević i Hamdo Polutan. Druga nagrada je otišla u Vitez a treća članovima PD "Vis" Žepče. Najbolju rakiju šljivovicu je imao Pero Miletić, kao i rakiju krušku. Najbolja rakiju vilhemovku je imao Marinko Vrljićak iz Kiseljaka. Najbolji su dobili nagrade, vikend boravci i ručkovi u motelu "Brusnica" u skijalištu Poljana iznad Fojnice. Nakon što se dobro jelo i pilo uslijedilo je druženje uz živu muziku u motelu "Brusnica".

pretraga novosti :: arhiva novosti