Nova verzija sajta
Ko nam to vodu muti, druže?
Nasir Selimović - Srijeda, 27.01.2010, 17:46
Pročitano 192 puta
Klikni za više fotografijaOštećena cijev
Poplave i nisu neka novost za područje Fojnice. Izlijetanje iz korita rijeke Fojnice, ili neke od njenih pritoka, skoro da su redovna godišnja pojava. Dešava se to obično s jeseni ili s proljeća. U pamćenju starijih stanovnika ostaju zabilježene one iz šezdesetih i sedamdesetih godina, najviše zbog katastrofalnih posljedica po putnu infrastrukturu i stambeno – privredne objekte. Jedan od razloga gradnje brane na Ribnjaku je upravo da smiri bujičavost vodotoka Šćone. Međutim, ono što karakteriše ovogodišnje poplave, je neuobičajeno veliki broj klizišta. Prema nepotpunim podacima Štaba za civilnu zaštitu Općine Fojnica registrovano ih je više od dvadeset, samo u naseljenim mjestima.

„Priroda uzvraća udarac“ mogao bi biti radni naslov dokumentarnog filma čiju su reprizu stanovnici Fojnice nevoljko odgledali u prvoj polovini januara. Vjerovatno da bi se i ovogodišnje poplave brzo zaboravile da nije bilo višednevnog mućenja izvorišta Bježanija kao, do sada, neuobičajene prateće pojave. Kratkotrajno zamućivanje vode na izvorištu Bježanija i nije neka novost: dešavalo se to i prijašnjih godina poslije obilnih padavina. Obično se ovaj problem rješavao usmenom porukom nadležnih službi „Strpite se jedan dan“. Ovaj puta umjesto jednodnevne poruke građanstvu „Strpite se“ nadležne službe intervenisale su pisanim obavještenjem sa neograničenim vremenom trajanja „Vodu prije upotrebe obavezno prokuhajte“. I dok su Fojničani na pojačanoj temperaturi kućnog nezadovoljstva prokuhavali vodu, dotle su se radnici JKP Šćone borili s elementarnom nepogodom i spletom različitih nesretnih okolnosti. Kratak redoslijed događanja zorno prikazuje svu dubinu ljudske nemoći u ovakvim incidentnim situacijama:

- petak, 08.01. u jutarnjim satima primjećeno je mućenje na izvorištu Bježanija
- tokom dana, snabdijevanje grada prebačeno na vodovod Požarna – Fojnica
- u subotu 09.01. prilikom čišćenja propusta na putu Fojnica – Tovarište, dolazi do mehaničkog oštećenja glavne vodovodne cijevi
- pad pritiska u vodovodnom sistemu, prisiljava Komunalno preduzeće na ponovno djelimično puštanje u sistem ranije isključenog izvorišta Bježanija
- 11.01. dolazi do izbistravanja pa ponovnog zamućivanja izvorišta Bježanija
- 12.01. otklonjen kvar na odvojku puta za Plane
- puštanjem vode iz Požarne, počinje trodnevno ispiranje sistema
- 20.01. dolazi do izbistravanja izvorišta Bježanija.

Razlozi zamućivanja, bez ozbiljnijeg sagledavanja situacije u širem pojasu zaštitne zone izvorišta, mogu biti samo predmet neozbiljnog nagađanja: ljudski nemar? prirodno klizište? klizište u kombinaciji s ljudskim nemarom? dubinska geološka pomjeranja? plitkost izvorišta? nestručno urađen vodozahvat?

Odgovor na pitanje „Ko nam to vodu muti, druže?“ može biti sve ovo, ili ništa od nabrojanog. U prirodi se, ipak, ništa ne dešava onako. Za sve postoji razlog i ne trebamo biti puno pametni da dešifrujemo poruku opredmećenu kroz mućenje izvorišta.

pretraga novosti :: arhiva novosti