Nova verzija sajta
Djeca bez jednog ili oba roditelja na odmoru u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 26.01.2010, 16:28
Pročitano 204 puta
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U Fojnicu je u organizaciji Humanitarne organizacije "Islamic Relief" sa sjedištem u Birmingham u Engleskoj koja ima svoja sjedišta i u Sarajevu i Tuzli na sedmodnevni odmor stiglo 44 djece bez jednog ili oba roditelja. Smješteni su u hotelu "Reumal" u Fojnici.

Kordinatorica projekta za djecu jetime Sarajeva Selvira Draganović nam je kazala: "Vrijeme je raspusta i mi smo odlučili da dio raspusta provedemo u Fojnici jer tu ima dosta prirodnih ljepota i kulturno historijskih znamenitosti. Glavni projekt HO "Islamic relief" je sponzoriranje djece bez jednog ili oba roditelja. Ovdje je 44 djevojčice i dječaka iz Tuzle i okoline i manji broj iz Sarajeva i okoline. Uzrasta su od 9 do 18 godina. Mnogi od njih žive u lošim životnim uslovima. Ovo je prilika da upoznaju svoju domovinu i da se druže.

Među njima ima veoma dobrih učenika i talenata koji se bave raznim sportovima. Evo na primjer 15 godišnji Adnan Kolčanović iz Živinica trenira košarku, 15 godišnja Elvira Ždero iz Srebrenika karate, 10 godišnji Ševko Škulj iz Prače trenira fudbal, kao i 14 godišnji Alija Hodžić iz Sarajeva, 14 godišnji Asmir Dedić iz Tinje i 12 godišnji Mulaga Bajrić iz Tinje. Petnaesto godišnja Šejla Mašić iz Lipnice je bila učenik generacije itd. Tokom boravka u Fojnici djeca su posjetila Rekreacijski centar "Brusnica", stari dio grada, posjetit ćemo musafirhanu, Čaršijsku džamiju, Franjevački samostan, muzej i knjižnicu, imamo radionice itd. Djeca su prezadovoljna sa viđenim i smještajem a u hotelu "Reumal" u Fojnici mogu koristiti bazen, salu za zabavu i igrati bilijar, stoni tenis, vježbati u trim kabinetu itd. Sa djecom u Fojnici su još: Šemsa Ahmetspahić, Amina Pašić, Kanita Memić i Mersiha Karić."

pretraga novosti :: arhiva novosti