Nova verzija sajta
Tradiconalna posjeta lovaca iz Bačke Topole lovcima Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2010, 16:45
Pročitano 189 puta
Klikni za više fotografijaDruženje lovaca
Kako smo već pisali preko 35 godina traje prijateljstvo između LD (Lovačko društvo) "Karadžorđevo" iz Bačke Topole u Srbiji i lovaca LD "Divokoza" iz Fojnice. Svake godine lovci iz Fojnice polovinom mjeseca decembra idu u posjetu kolegama lovcima u Bačku Topolu u lov na divljeg zeca i fazana a lovci iz LD "Karadžorđevo" polovinom januara u posjetu lovcima Fojnice u lov na divlje svinje. Tako je bilo i ove godine, u Fojnicu je posljednjeg radnog dana pretprošle sedmice stiglo 15 lovaca iz Bačke Topole u trodnevnu posjetu.

Prvog dana vikenda dogovoreno je okupljanje lovaca u Tovarištu u mjesnoj zajednici Prokos pet kilometara uzvodno od Fojnice. Tu se okupilo 150 lovaca domaćina, gostiju iz Bačke Topole, kao i gostiju lovaca iz Konjica, Busovače, Gornjeg Vakufa i Tjentišta. Nakon što je sve prisutne pozdravio predsjednik LD "Divokoza" Fojnica Mensur Softić glavni lovovođa društva Ivan Ababović je dao upute o lokalitetima, načinu i pravilima lova. Mlađi lovci su otišli u pogon kako bi pokrenuli divljač a stariji su zauzeli "čeke" raspoređeni prvog dana lova na lokalitete Luke, Bježanija i Vlaška ravan. Čekalo se do popodnevnih sati i vratilo se kući bez ulova. Tada su se ispraznili ruksaci na stolove u restoranu "Prokoško jezero" u Tovarištu a domaćini su za sve pripremili bosanski lonac i janječe pečenje uz mnogo pića. Sviralo se i pjevalo do ponoći.

Drugog dana lova lovci su bili raspoređeni na lokalitete podno Prokoškog jezera. Lov je trajao do prvih popodnevnih sati i opet su se vratili kući praznih ruksaka. Bilo ih je kažu onih koji su se uvalili u rijeku Požarnu misleći da im se približava divljač kao što se uvalio lovac Vehid Ahmetak. Temperatura ispod nule je razlog što nije bilo ulova.

Među ovih 150 lovaca svakako su bili zanimljivi dvoje lovaca a to su jedina dama lovac u ovom lovu 50 godišnja Nasiha Đozić i 54 godišnji Cees Timmers. Došli su u lov u Fojnicu kao gosti jednog od najiskusnijih lovaca Fojnice Saliha Polutana Raka.

Nasiha nam je kazala: "Ja sam iz Bratunca, padom Srebrenice 1995. godine sam stigla do Holandije. Tamo sam se udala za Cees Timmersa. Tamo smo živjeli i radili u gradu Deurne u Holandiji a on je hemijski inženjer. Sad smo oboje u penziji. Lovci smo oboje i članovi lovačkih društava, ja od zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine. Imamo vikendicu u Ledićima u općini Trnovo i tu veliki dio godine živimo. Tu provodimo penzionerske dane, ljeti sadimo tulipane i druga holandska cvijeća".

Cees Timmers na slabom bosanskom je kazao kratko: "Ja voli Bosnija i Hercegovina, tako je volim da šivim devet mjeseci u Ledićima a dva tri u Deurnu u Holandiji. Ovdje je priroda odlična, dobre vode, planine, sve je super. Ja ne lovim, uživam da se družim sa ljudima iz BiH, sve je super".

Trećeg dana boravka i nakon drugog dana lova u "Lovačkom domu" u Fojnici priređeno je druženje uz
bogatu trpezu i piće gdje su ispraćeni gosti iz Bačke Topole.

pretraga novosti :: arhiva novosti