Nova verzija sajta
Dovoljno snijega u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.01.2010, 16:37
Pročitano 171 puta
Klikni za više fotografijaPoljana
Iako smo u punom jeku zimske sezone kada je idealno vrijeme za skijanje i uživanje u snježnim čarolijama snijega ima malo ili ga skoro nema nikako po BH planinama. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući najavu snježnih padavina a gosti ljubitelji zimskih radosti koji su rezervisali svoj boravak u tim ski centrima otkazuju aranžmane i odlaze kućama.

Da nije svuda isto uvjerili smo se u utorak u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Zvuči pomalo nevjerovatno ali je stvarnost, tu ima snijega dovoljno za skijanje i sankanje. Do ovog Ski centra udaljenog 15 kilometara od Fojnice se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada do Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, jedan od njih je radio i tu se skijalo dvadesetak skijaša.

U Rekreacionom centru "Brusnica" u istoimenom motelu "Brusnica" koji ima deset luksuzno opremljenih apartmana domaćica motela Kaja Iviš nam je kazala: "Mnogi ne znaju da ovdje ima dovoljno snijega, jer ga nema po drugim planinama. Evo vidite ovdje kod nas ga ima visine oko 30 cm i ski lift radi. Istina nismo puni ali imamo gostiju iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Visokog i Fojnice. Tu je i nekoliko gostiju iz susjedne Hrvatske. Manji ski lift dužine 550 metara je u pogonu a imamo uz njega ski stazu širine od 50 do 200 metara. Proteklog ljeta smo izravnali i uvaljali staze, posijali travu i sad je to kao na tepihu skijanje.

Što se tiče cijena ski karata dnevna iznosi 17 KM za odrasle za djecu 12 KM, poludnevna 12 KM odrasli djeca 8 KM po osobi. Moguće je iznajmiti ski opremu po cijeni od 10 do 20 KM dnevno po osobi. Kod smještaja u motelu "Brusnica" su cijene puni pansion 75 KM plus nešto taksi, polupansion 70 KM, noćenje sa doručkom 60 KM po osobi. Naravno u ove cijene je uračunata i ski karta. Imamo i instruktore škole skijanja, pogodne ski staze za sankanje itd. Moguće je iznajmiti i neku od vikendica ovdje a njih ima oko 200 a pedesetak za iznajmljivanje".

Na ski stazi susrećemo nekoliko dječaka i djevojčica koji su nam kazali da su iz Fojnice a sa njima je i nekoliko gostiju iz Sarajeva, rekoše da su kratko, da uživaju i da bi voljeli da je još veći snijeg, veći je užitak.

pretraga novosti :: arhiva novosti