Nova verzija sajta
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Fojnica online redakcija - Četvrtak, 26.11.2009, 12:00
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prvi dan Kurban bajrama je u petak 27. novembra 2009. godine.
Bajram namaz je u 07 sati i 35 minuta.
Alija Huzbašić nastavlja s uspjesima
Emir Aletić - Srijeda, 25.11.2009, 14:55
Klikni za više fotografijaAlija Huzbašić
Mladi fojnički pjevač Alija Huzbašić ponovo je oduševio svoju mnogobrojnu publiku. Objektivno je mišljenje da je Huzbašić sve bolji iz emisije u emisiju, i da će sigurno zauzeti vrlo visok plasman na show-u "Zvijezda možeš biti ti" u organizaciji Televizije Hayat.

Ono što posebno raduje je i fantastična podrška koju ima naš Fojničanin, jer je sarajevski Dom mladih svaki put "okupiran" Alijinim navijačima kojih je sve više.

Miljenik stručnog žirija u posljednjoj je emisiji izveo prelijepu sevdalinku te pobrao najviše moguće ocjene žirija za svoj nastup. U ukupnom poretku je i dalje na visokom mjestu, a svakako je odgovornost i na svima nama koji želimo uspjeh svome sugrađaninu. Naime, u sistemu glasanja, televolting zauzima ključno mjesto pa je vrlo bitno da svojim pozivima obezbijedimo što više glasova Huzbašiću koji nas svake sedmice iz nova oduševi svojim nastupom.

Da bismo ga gledali što duže, čak i do samog kraja, GLASAJMO! Broj za glasanje je 096 220 115.

Podržimo našeg Fojničanina!

Postavljena vertikalna turistička signalizacija
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 17:58
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turističke zajednice SBK-a i općine Fojnica na području Fojnice ovih dana je postavljena vertikalna turistička signalizacija. Kako smo saznali od načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića projekat izrade dokumentacije i postavljanja vertikalne turističke signalizacije u Fojnici je izradila Turistička zajednica SBK-a.

"Vrijednost ovog projekta je oko 20 hiljada KM a radove na postavljanju signalizacije je izvela firma "Werbelicht Adrija" iz Breze. Nakon ovog slijedi uklanjanje svih znakova koji su postavljeni bez zakonskih propisa s ciljem da se ukloni ovo šarenilo od raznoraznih znakova, reklama i obavještenja. Ovim će Fojnica dobiti potpuniju turističku sliku kako i dolikuje turističkom mjestu", za Fojnica online je kazao načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Najbolja priča "Tampa trampa" autorice Lamije Begagić iz Sarajeva
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 17:45
Klikni za više fotografijaNagrađeni autori
Trećeg dana 25. "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici na svečanoj Akademiji u sali "Reumala" u Fojnici dodijeljene su nagrade za tri najbolje priče koje su stigle na konkurs za najbolju priču pripovjetku Susreta a pristiglo ih je 167, rekordan broj do sada. O proteklih 25 godina Susreta govorio je književnik Željko Ivanković koji je ujedno i predsjednik žirija za odabir najbolje kratke priče pripovjetke a sa njim su u žiriju književnici Bisera Alikadić i Enver Kazaz. Član žirija Enver Kazaz je kazao da je žiri u uži izbor odabrao devet pristiglih priča i da je odlučio da nagradi one priče koje otvaraju nove tokove i nove tendencije u BH prozi.

Tako je za najbolju kratku priču proglašena priča "Tampa trampa" autorice Lamije Begagić iz Sarajeva, druga nagrada je pripala priči "Povratak među zvijezde" autorice Lejle Kalamujić iz Sarajeva i treća nagrada je pripala priči "Svijeća za Alfonsa Berbera" autora Elvedin Nezirović iz Mostara...

Ženski pjesnički sat Bisere Alikadić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 17:40
Klikni za više fotografijaBisera Alikadić
U okviru završnice Književno - kulturne manifestacije jubilarnih XXV "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici je u četvrtak 19. novembra u velioj sali hotela "Reumal" u Fojnici priređen "Ženski pjesnički sat" koji je posvećen jednoj od naših najpoznatijih pjesnikinja Biseri Alikadić a povodom njenih 50 godina književnog rada. O pjesnikinji Biseri Alikadić su govorili književnici Željko Ivanković i Alma Skopljak. Uvodni portret pjesnikinje Bisere Alikadić je kazala književnica Alma Skopljak koja je tom prilikom kazala da je jako bitno naglasiti da je zaista uloga Bisere Alikadić u BH književnosti i u Bošnjačkoj književnosti veoma značajna. Posebno u Bošnjačkoj književnosti uvela je nove tokove. Ona je najznačajnija pjesnikinja na ovim prostorima. Književnik Željko Ivanković je za pjesnikinju Biseru Alikadić kazao da je vjerovatno ona prva i jedina pjesnikinja žena koja je govorila slobodno o ženi, ženskom tijelu i ženskom doživljaju...

Marin Božić u kadetima HNK "Rijeka"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 16:45
Klikni za više fotografijaMarin sa Adnanom
Marin Božić, 16 godišnji mladi nogometaš iz Fojnice koji je svoje prve nogometne korake započeo u Školi fudbala "Fojnica" iz Fojnice sada igra za kadete Hrvatskog Nogometnog Kluba (HNK) "Rijeka" iz Rijeke koja je član Prve nogometne lige Hrvatske. Sreli smo ga ovih dana u Fojnici na stadionu SD Fojnica iz Fojnice, sa njim je bio u društvu njegov prvi trener Adnan Koljši iz Fojnice koji vodi NK "Katarina" iz Fojnice. Kratko nam je kazao da je prve nogometne korake napravio baš na ovom stadionu trenerom Adnanom Koljšijem, koji ga je trenirao 4 godine.

"Od sedmog mjeseca ove godine sam član HNK "Rijeka" iz Rijeke gdje pohađam prvi razred Ekonomske škole u Rijeci. Igram na mjestu stopera u klubu. Uzor mi je Ronaldinjo, navijam za Rijeku. Škola i sport idu dobro, zadovoljan sam sa prijemom u klubu", kaže Marin...

Jubilarni 25. Zijini susreti
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Ponedjeljak, 23.11.2009, 08:58
Reumal FojnicaU petak su, održavanjem Ženskog pjesničkog sata, i zvanično počeli ovogodišnji jubilarni 25. Zijini susreti. Ove godine Ženski pjesnički sat bio je posvećen liku i djelu bosanskohercegovačke pjesnikinje Bisere Alikadić čime je svojevrsno obilježeno 50 godina njenog rada. Veliki broj posjetilaca koji su ispunili salu Reumal-u imali su priliku uživati u recitalima ove autorice, a o njenim djelima su govorili Alma Skopljak i Željko Ivanković, koji je bio i moderator. Već tradicionalno druženje pisaca sa učenicima OŠ „Muhsin Rizvić“ u okviru Susreta, održano je u petak u 11 sati, dok je u 18 sati otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 25. godina Susreta. U 18, 30 h je održano druženje sa književnicima u programu pod nazivom Nova čitanja klasika bh. književnosti koji je ove godine posvećen Branku Ćopiću, a učestvovali su Marko Vešović, Stevan Tontić, Enver Kazaz i Amer Tikveša...

Hadži Jusufove pčele daju najbolji med u Fojnici i šire
Hazim Čukle - Srijeda, 18.11.2009, 16:37
Klikni za više fotografijaHadži Jusuf
Postoji legenda da se dobar pčelar postaje ako kao početnik ako jednu košnicu pčela kupi, jednu dobije na poklon i jednu negdje nađe. Da to nije više tako potvrđuje nam pčelar sa najviše košnica na području općine Fojnica 43 godišnji hadži Jusuf Pamić iz Ostružnice u općini Fojnica. Jusuf je predsjednik Udruženja pčelara "Radilica" Fojnica koje je osnovano 2007. godine i broji oko 40 članova. Hadži Jusuf je nezaposleni šumar a živi sa suprugom Rasemom i dvije kćerke Amina i Aida, jedna kćerka Amela je odnedavno udata. Hadži Jusuf Pamić proizvodi i prodaje med a nekad se bavio i poljoprivredom i uzgojom bikova.

Kako je počeo sa medom ispričao nam je: "Prve košnice sa pčelama sam kupio 1991. godine i prije rata sam ih imao samo 6 komada dok sada imam 150 proizvodnih društava i dvadesetak rojeva."...

Mato Miličević zaradio mirovinu kao kovač i sjekač
Hazim Čukle - Srijeda, 18.11.2009, 16:24
Klikni za više fotografijaMato u kovačnici
U fojničkom naselju Donje Ragale ili Ragale b.b. kako ih još neki zovu živi 67 godišnji umirovljenik Mato Miličević koji je stekao mirovinu radeći vjerovatno najteže poslove sa svoja dva zanimanja, radeći kao kovač u kovačnici i sjekač u šumi. Devetnaest je godina u mirovini a živi sa suprugom Marom kćerkom Ivankom i njenih dvoje djece a njegovim unučadma. Mato se i sada u sedmoj deceniji svog života uhvati čekića i nakovnja u svojoj manjoj radionici i pokuje sjekiru, raonik za plug ili neku drugu alatku, ali kako kaže to radi bez naknade samo za sebe, komšije i prijatelje i dodaje da je vjerovatno još jedini kovač na ovim prostorima koji pomalo kuje.

"Volim taj zvuk čekića i nakovnja, huk mjeha i miris dima od uglja i to ti je tako." priča nam Mato...

pretraga novosti :: arhiva novosti