Nova verzija sajta
Jusuf dobio novac od Almine Feratović iz Amerike i sebi i svojoj porodici kupio kravu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 16:29
Klikni za više fotografijaBajramluk
U oglasima dnevnih novina je prije otprilike oko tri godine bio jedan neobičan oglas u kojem Jusuf Bureković iz naselja Barakovići u općini Fojnica moli da mu se pomogne u hrani da prehrani svoju četveročlanu porodicu. O porodici 39 godišnjeg Jusufa Burekovića koji je nezaposleni demobilisani vojnik koja živi u dvije prostorije bez kupatila u kući njegovog oca Ibrahima smo početkom novembra ove godine pisali na Fojnica online. Sa Jusufom živi i njegova 30 godišnja supruga Nermina i dvoje male djece 9 godišnji Sadet i 5 godišnja Ajla i nemaju nikakvih primanja. Nakon teksta na Fojnica online i u "Dnevnom avazu" javljali su se ljudi i pomagali porodici Bureković. Jusuf je tada kazao da žive od onog što zaradi na dnevnicama i da mu otac 85 godišnji Ibrahim ima minimalnu penziju i da mu ponekad pomogne. Rekao je da kupuje mlijeko od komšije i da ga ne može platiti. Jusufovoj porodici je prije Kurban bajrama stigla novčana pomoć od Almine Feratović iz Amerike u iznosu od 1500 dolara. Od tog novca je Jusuf kupio kravu. Posjetili smo drugi dan Kurban bajrama porodicu Jusufa Burekovića...

Načelnik općine Fojnica sa majkom na hadžu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 16:12
Klikni za više fotografijaIspraćaj budućih hadžija
Među 36 budučih hadžija sa područja Medžlisa Islamske zajednice Fojnica koji su otputovali put Meke i Medine kako bi obavili hadž je i 60 godišnja Zulejha Merdžanić koja je inače majka općinskog načelnika Salkana Merdžanića. Zulejha je 14. novembra nakon hadžijske Ikrar dove otputovala sa budućim hadžijama koji u Meku i Medinu putuju avionom. Sedam dana nakon toga u grupi hadžija iz BiH koji na hadž putuju kao gosti kralju Saudijske Arabije je i načelnik općine Fojnica 38 godišnji Salkan Merdžanić...

Pobjednik Bajramskog šahovskog turnira Remzija Softić
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 16:02
Klikni za više fotografijaRemzija Softić
U organizaciji Šahovskog kluba "Fojnica" iz Fojnice a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u hotelu "Reumal" je odigran tradicionalni Bajramski šahovski turnir. Igralo se po švicarskom sistemu, 9 kola sa po 10 minuta po igraču. Pobjednik Bajramskog šahovskog turnira je Remzija Softić sa osvojenih 8,5 poena, drugo mjesto je Sakib Kadrić sa 8 poena, treće Raif Džafić sa 7,5 poena, četvrto Nermin Letić sa 7 poena, zatim slijedi šest igrača sa po 5 poena a troje je nagrađeno zbog buhovca. Sudije su bile Remzija Softić i Andrija Lekić. Pet nagrađenih je dobilo novčane nagrade, pobjednik Remzija i pehar.

Ukradeno dvoje teladi u Barakovićima
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 17:04
Klikni za više fotografijaBarakovići
U naselju Barakovići u MZ Prokos je u noći 25/26 novembar, srijeda na četvrtak, došlo do krađe dvoje teladi iz štale Redže Softića iz naselja Barakovići. Kako smo saznali u Redžinu štalu je tokom noći ušlo jedno ili više nepoznatih lica i tom prilikom su iz štale ukrali dvoje teladi, jedno muško drugo žensko tele težine oko 100 do 120 kilograma, starih 3,5 mjeseci. Nakon dojave o krađi Policijskoj stanici Fojnica na lice mjesta su izašli djelatnici PS Fojnica i obavili uviđaj. Istraga je u toku.

Novih 700 metara asfalta prema Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:54
Klikni za više fotografijaAsfaltiranje
Krajem novembra su završeni radovi asfaltiranja dionice regionalnog puta u dužini od 700 metara. To je dionica Regionalnog puta R 438 koji vodi od Fojnice preko Tovarišta prema Prokoškom jezeru.

Na licu mjesta smo sreli šefa gradilišta Dragana Grabovca koji nam je kazao: "Završavamo postavljanje asfalta na ovom regionalnom putu od Tovarišta do kapele u Tocilima u MZ Prokos. Radilo se u dvije faze, priprema za asfaltiranje, postavljanje potpornih zidova i propusta i asfaltiranja. Izvođač radova je firma Rudnici gipsa Donji Vakuf a podizvođač firma "Ceste Company" Kiseljak. Radove je finansirala Direkcija za ceste SBK-a a vrijednost ovog projekta je oko 500 hiljada KM".

Najmlađi planinari Fojnice i Kreševa na vrhu Bukovika
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:43
Klikni za više fotografijaVrh Bukovika, 1584 m n.v.
Malo se koje planinarsko društvo može pohvaliti sa veoma plodnim aktivnostima tokom cijele godine i da ima više prijatelja kod planinarskih društava kao što to ima Planinarsko društvo "Vranica" iz Fojnice. Tokom cijele godine planinari iz Fojnice obilaze BH planine kao i neke iz susjedstva naše zemlje i okruženja. Veoma su aktivni kod svojih akcija kao što su markiranje planinarskih staza, čišćenje staza, organizuju školu za planinare i posebno za one najmlađe. Tako je ovih dana u organizaciji ovog planinarskog društva i u saradnji sa PD "Bitovnja" Kreševo organiziran jednodnevni planinarski pohod na Bukovik nadomak Sarajeva. Kako saznajemo od predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića to je bio planinarski pohod za najmlađe planinare ova dva prijateljska planinarska društva a koji su prošle godine završili planinarsku školu...

Česti nestanci električne energije na području Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:35
Klikni za više fotografijaAsim Zahirović
Na području općine Fojnica tokom godine u svim godišnjim dobima dolazi do čestih nestanaka napajanja električnom energijom. Građani se žale na te prekide napajanja električnom energijom i kako kažu iako nemamo većih industrijskih potrošača električne energije, na području Fojnice ima izgrađenih 5 mini hidrocentrala na fojničkim rijekama česti su prekidi u snabdjevanju električnom energijom te usljed tog nerijetko stradaju kućanski aparati.

Potražili smo odgovor na ovaj problem građana općine Fojnica kod rukovodioca Elektrodistribucije Zenica poslovnice Fojnica Asima Zahirovića koji nam je rekao: "Fojnica je jedna od četiri općine u FBiH koja ima samo jednostrano napajanje električnom energijom preko 35 KW dalekovoda Kiseljak - Fojnica. Naša poslovnica u Fojnici u saradnji sa općinom Fojnica i tadašnjom Elektrodistribucijom Travnik iz Travnika se kandidirala za izgradnju 110 KW dalekovoda Visoko - Kiseljak - Fojnica i trafostanice TS 110/35/10/04 KW koji nam je neophodan zato što u Fojnici dolazi do čestih ispada u opskrbi električnom energijom..."

Dvadesetogodišnjak poginuo u saobraćajnoj nesreći
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:25
Klikni za više fotografijaMjesto nesreće
U petak 27. novembra u prijepodnevnim satima se u Fojnici u naselju Nadbare dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba izgubila život dok je druga teško povrijeđena. Automobil marke "Golf 2" za čijim se upravljačem nalazio 21 godišnji Jasmin Handžić iz Višnjica Polja općina Kiseljak je iz za sada nepoznatih razloga sletio sa ceste usljed čega je po kazivanju prisutnih tom prilikom njegov suvozač 20 godišnji Irviz Neslanović ispao iz automobila i tom prilikom na licu mjesta izgubio život. Povrijeđeni vozač Golfa je kolima hitne pomoći Doma zdravlja Fojnica prebačen u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Na lice mjesta su izašli pripadnici Policijske uprave Kiseljak i obavili uviđaj.

Predstava „Ay, Carmela“ u Reumalu
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Srijeda, 02.12.2009, 08:16
Klikni za više fotografijaDragan i Selma
U četvrtak, 3. decembra u 19,30 h u konferencijskoj sali Reumala gostovat će Sarajevski ratni teatar sa predstavom „Ay, Carmela“.

„Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru u okolnostima španskog građanskog rata, koji pristaju i na poniženje, da bi igrajući bar na tren živjeli ljepše i pobjegli od haotične stvarnosti.

U ovoj višestruko nagrađivanoj predstavi igraju Selma Alispahić i Dragan Jovičić, a režiju potpisuje Robert Raponja.

Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Obilježen Dan državnosti
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.11.2009, 16:31
Klikni za više fotografijaDan državnosti
Obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH, na području općine Fojnica je obilježeno kao i obično priredbom osnovaca, polaganjem cvijeća na spomen obilježje Partizanskog groblja, cjelovečernjim programom KUD-a "1001 noć" u "Reumalu" i prazničnim programom kojeg su pripremili učenici SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice.

Učenici i nastavnici O.Š. "Muhsin Rizvic" u Fojnici su u fiskulturnoj sali ove škole povodom 25. novembra pripremili priredbu. U prepunoj sali škole su se predstavili učenici ove škole članovi recitatorske, folklorne, pjevačke i dramske sekcije koje su za ovu priliku pripremili njihovi nastavnici...

pretraga novosti :: arhiva novosti