Nova verzija sajta
Održan nastavak desete sjednice Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.12.2009, 16:10
Općina FojnicaU sali hotela "Reumal" u Fojnici održan je nastavak desete redovne sjednice Općinskog vijeća Fojnica. Kako smo saznali od presjedavajućeg OV Fojnica Vinka Protuđera ova sjednica je nastavak desete sjednice gdje je na dnevnom redu bilo osam tačaka. Na ovoj sjednici OV Fojnica nisu usvojeni izvještaji o radu za 2008. godinu Službe za opću upravu, društvene djelatnosti, civilnu zaštitu i zajedničke poslove, kao ni izvještaj o radu za 2008. godinu Službe za gospodarstvo, stambeno - komunalne poslove, finansije i proračun...

Prvi Franjevački Zimski Bazar
Dženita Žolja-Topalović - Ponedjeljak, 21.12.2009, 09:25
Fojnica onlineU Sarajevu je 18. i 19. decembra Fra Mirko Majdandžić organizovao 1. Franjevački Zimski Bazar. U petak, 18. decembra bazar je bio otvoren u periodu od 16:00 do 22:00 sata, a u subotu 19. decembra od 12:00 do 22:00 sata. Ulaz je bio slobodan. Vanjski bazar su obilježili kuhano vino, pivo, prženi organski proizvodi poljoprivrednika iz cijele BiH, zabava uživo sa fra Mirkom i njegovim orkestrom, najbolji svježi voćni sokovi i organski džemovi. Unutrašnji bazar je okupio trgovine i nevladine organizacije...
Jelena Cvjetković održala prvu izložbu u svom gradu
Hazim Čukle - Subota, 19.12.2009, 09:28
Klikni za više fotografijaJelena Cvjetković
Jelena Cvjetković, mlada dama iz fojničkog naselja Bakovići, kako kaže se bavi slikanjem više od dvadesetak godina i izradom rukotvorina i suvenira, a po prvi put je imala svoju izložbu u hotelu "Reumal" u Fojnici. Po zanimanju je fizioterapeutkinja, za sebe voli kazati da je slobodna umjetnica, a kao ptica slobodna i u životu jer živi sama sa tetkom Katom koja joj je sve u životu.

Prilikom postavljanja svoje izložbe u "Reumalu" gdje joj je društvo pravila tetka Kata nam je kazala: "Od malena kao djevojčica osnovne škole sam pokazivala sklonost i talenat za slikanjem i izradom rukotvorina i suvenira. Naravno tetka Kata me naučila plesti, heklati, tkati itd, a ona mi je i menađer i kritičar", kaže u šali Jelena i nastavlja: "Tetka Kate gleda svaki detalj da ništa ne promakne i da je sve na svom mjestu. Imala sam u Zagrebu nešto kao izložbu i dvije moje slike se nalaze u prostorijama Gradskog poglavarstva u Zagrebu...".

Obilježena 1431. hidžretska Nova godina
Hazim Čukle - Petak, 18.12.2009, 17:07
Klikni za više fotografijaPodjela paketića
Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica je kao i među muslimanima širom svijeta obilježena Nova 1431. hidžretska godina koja nastupa prvog dana mjeseca Muharema kojom se obilježava preseljenje poslanika Muhameda a.s. iz Meke u Medinu. U džematima Medžlisa IZ Fojnica djeci polaznicima mektebske nastave su podijeljeni novogodišnji paketići. U džematu Ostružnica na čelu sa hadži Kasimom ef. Kršićem jednom od najaktivnijih džemata Medžlisa IZ Fojnica nova hidžretska godina je obilježena svečano nakon klanjanja Podne namaza. Djeca polaznici mektebske nastave su u džamiji džemata Ostružnica proučila ašare, ilahije i recitacije u povodu 1431. Nove hidžretske godine. Nakon toga su djeci polaznicima mektebske nastave uručeni novogodišnji paketići.

Web stranica Udruženja za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Petak, 18.12.2009, 16:52
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaUdruženje za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica od nedavno posjeduje svoju web stranicu na kojoj pored www.fojnica.ba/katarina možete naći sve informacije iz ovog udruženja.

Udruženje je osnovano s namjerom da pomogne u poboljšanju sadržajnosti života čovjeka u općini Fojnica i županiji SB. U tom pravcu su i usmjerene aktivnosti koje za cilj imaju prvenstveno okupljanje mladih ljudi, njihovo druženje i nuđenje alternativa u oblikovanju i iskorištavanju slobodnog vremena.

Tradicionalni malonogometni Božićni turnir Fojnica '09/'10
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Petak, 18.12.2009, 16:44
Klikni za više fotografijaPlakat
Zbog rekonstrukcije dvorane u Fojnici, Tradicionalni malonogometni Božićni turnir "Fojnica '09/'10", počinje iza Nove godine, točnije prolongiran je za 07.01.2010. godine (izvlačenje skupina). Ostale informacije vidljive su na plakatu u prilogu.
U susret Božiću - Folklorno veče
Hazim Čukle - Petak, 18.12.2009, 16:23
Klikni za više fotografijaFolklorno veče
U okviru manifestacije "U susret Božiću" koja traje od kraja novembra do iza Božića u sali nekadašnjeg kina u Fojnici održano je folklorno veče na kojem su pored domaćina nastupili i gosti iz KUD-a "Izvor" Žabljak - Usora. U prepunoj dvorani nekadašnjeg kina u Fojnici posjetiteljima su se predstavili pjesmom i igrom folklorne sekcije gostiju iz Usore. Posjetiteljima su se predstavili i "Fojnički tamburaši" pod vodstvom nekadašnjeg gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirka Majdandžića, sada ekonoma Provincije Bosne Srebrene koji su i pjevali Božićne pjesme. U publici je bio i sadašnji gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikica Vujica. Na kraju programa gosti i domaćini su zaigrali kolo u dvorani.

Članovi KUD-a "1001 noć" vratili se sa gostovanja u Austriji
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.12.2009, 16:37
Klikni za više fotografijaFojničani u Austriji
Članovi KUD-a "1001 noć" iz Fojnice su se vratili iz Austrije gdje su boravili na trodnevnom gostovanju u Kapfenbergu, Gracu i Koflachu. Vođa ove ekipe od 34 člana seniora i seniorki članova folklorne sekcije ovog društva Amir Bajraktarević nam je kazao: "U svom četvrtom gostovanju van granica naše domovine smo boravili u Austriji na poziv gradonačelnice Kapfenberga Brigitte Schwarc, gospođe Monike Vukelić Auer, KUD "Mladost" iz Kapfenberga, Udruženja "Bošnjačko - Austrijsko prijateljstvo" iz Koflacha i dvojice Fojničana koji vode ova dva udruženja Samira Hurema i Envera Parića Cembe. Imali smo dva cjelovečernja nastupa u Kapfenbergu i Gracu gdje se u oba grada okupilo po nekoliko stotina posjetitelja naših građana na privremenom radu u Austriji kao i samih austrijanaca...".

Sretna nova 1431. godina po Hidžri
Fojnica online redakcija - Četvrtak, 17.12.2009, 09:16
Čaršijska džamija Fojnica, 10.01.2005


Sretna nova 1431. godina po Hidžri


Zakazana 11. sjednica Općinskog vijeća
Dženita Žolja-Topalović - Utorak, 15.12.2009, 14:29
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XI sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati dana 21, prosinca/decembra 2009. godine /ponedjeljak/ u dvorani hotela «Reumal» u Fojnici sa početkom u 9,00 sati...

pretraga novosti :: arhiva novosti