Nova verzija sajta
Ženski pjesnički sat Bisere Alikadić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 17:40
Pročitano 818 puta
Klikni za više fotografijaBisera Alikadić
U okviru završnice Književno - kulturne manifestacije jubilarnih XXV "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici je u četvrtak 19. novembra u velioj sali hotela "Reumal" u Fojnici priređen "Ženski pjesnički sat" koji je posvećen jednoj od naših najpoznatijih pjesnikinja Biseri Alikadić a povodom njenih 50 godina književnog rada. O pjesnikinji Biseri Alikadić su govorili književnici Željko Ivanković i Alma Skopljak. Uvodni portret pjesnikinje Bisere Alikadić je kazala književnica Alma Skopljak koja je tom prilikom kazala da je jako bitno naglasiti da je zaista uloga Bisere Alikadić u BH književnosti i u Bošnjačkoj književnosti veoma značajna. Posebno u Bošnjačkoj književnosti uvela je nove tokove. Ona je najznačajnija pjesnikinja na ovim prostorima. Književnik Željko Ivanković je za pjesnikinju Biseru Alikadić kazao da je vjerovatno ona prva i jedina pjesnikinja žena koja je govorila slobodno o ženi, ženskom tijelu i ženskom doživljaju.

"U njenoj poeziji ima jedan poseban ciklus koji govori o majci koja kazuje vlastito iskustvo Biserino sa majkom u ratu i gubitak majke. Govori se o majci koja rađa i donosi život. Biserino ratno životno iskustvo se osjeti u njenim knjigama ali je ona uvjek vesela i rekao bih što je gore pjesniku to je bolje poeziji", kazao je Željko.

Pjesnikinja Bisera Alikadić je uz čitanje nekoliko svojih pjesama i na samom početku kazala: "Ne znam kako da počnem, ozbiljno ili neozbiljno. Rekao mi je Željko Ivanković kad je pitao jednog pisca još starijeg od mene u koje bi se godine vratio, on mu je rekao da bi se vratio u pedesete. I ja bih se najradije vratila da mi je sada 50 godina, u te slatke pedesete. Samo da nam nije bilo rata, meni se tih godina dogodio rat. Kušao se s nama taj odvratni rat. Pedeset godina prošlo je kao tren. Kad pokušavam i pogledam za koliko je to prošlo od mojih 60 do 70 u tim veličanstvenim godinama, to tako izgleda blizu je li zato što se ništa naročito nije dogodilo u našoj zemlji, je li zato rekla bih što mi u tim veličanstvenim godinama mi jednostavno žurimo i vrijeme žuri i sve prolazi."

Drugog dana završnice Književno kulturne manifestacije XXV "Susreti Zija Dizdarević" Bisera Alikadić je posjetila O.Š."Muhsin Rizvić" u Fojnici i družila se jedan školski čas sa učenicima i nastavnicima ove škole.

pretraga novosti :: arhiva novosti