Nova verzija sajta
Najbolja priča "Tampa trampa" autorice Lamije Begagić iz Sarajeva
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 17:45
Pročitano 310 puta
Klikni za više fotografijaNagrađeni autori
Drugog dana završnice Književno kulturne manifestacije 25. "Susreti Zija Dizdarević" u Fojnici u sali hotela "Reumal" u Fojnici otvorena je izložba fotografija i dokumenata povodom 25 godina Susreta. U večernjim satima je priređeno novo čitanje klasika književnosti Branka Čopića gdje su učestvovali Marko Vešović, Stevan Tontić, Enver Kazaz i Amer Tikveša.

Trećeg dana 25. "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici na svečanoj Akademiji u sali "Reumala" u Fojnici dodijeljene su nagrade za tri najbolje priče koje su stigle na konkurs za najbolju priču pripovjetku Susreta a pristiglo ih je 167, rekordan broj do sada. O proteklih 25 godina Susreta govorio je književnik Željko Ivanković koji je ujedno i predsjednik žirija za odabir najbolje kratke priče pripovjetke a sa njim su u žiriju književnici Bisera Alikadić i Enver Kazaz. Član žirija Enver Kazaz je kazao da je žiri u uži izbor odabrao devet pristiglih priča i da je odlučio da nagradi one priče koje otvaraju nove tokove i nove tendencije u BH prozi.

Tako je za najbolju kratku priču proglašena priča "Tampa trampa" autorice Lamije Begagić iz Sarajeva, druga nagrada je pripala priči "Povratak među zvijezde" autorice Lejle Kalamujić iz Sarajeva i treća nagrada je pripala priči "Svijeća za Alfonsa Berbera" autora Elvedin Nezirović iz Mostara. Njima je nagrade uručio Hadžem Hajdarević, predsjednik Savjeta Susreta a nagrade su novčane. Adžem Hajdarević je tom prilikom kazao da su "Susreti Zija Dizdarević" u Fojnici najotvoreniji mogući susreti, najotvorenija kulturna scena.

Također, u okviru Susreta je bio raspisan natječaj za najbolje radove učenika srednjih škola SBK na temu "U meni sve pleše i pjeva". Kako je saopštila predsjednica žirija nastavnica Azra Memija na ovaj natječaj je pristigao 31 rad iz sedam škola SBK-a. Najbolji literarni rad je napisao Minet Mehanović iz Novog Travnika, drugo mjesto je pripalo Senadu Milanoviću iz Bugojna i treće mjesto Bademi Šuškić iz Travnika. Nakon svečanog uručivanja nagrada govorio je gost Susreta Mirko Kovač čiji je domaćin bio Dinko Kreho.

pretraga novosti :: arhiva novosti