Nova verzija sajta
Hadži Jusufove pčele daju najbolji med u Fojnici i šire
Hazim Čukle - Srijeda, 18.11.2009, 16:37
Pročitano 326 puta
Klikni za više fotografijaHadži Jusuf
Postoji legenda da se dobar pčelar postaje ako kao početnik ako jednu košnicu pčela kupi, jednu dobije na poklon i jednu negdje nađe. Da to nije više tako potvrđuje nam pčelar sa najviše košnica na području općine Fojnica 43 godišnji hadži Jusuf Pamić iz Ostružnice u općini Fojnica. Jusuf je predsjednik Udruženja pčelara "Radilica" Fojnica koje je osnovano 2007. godine i broji oko 40 članova. Hadži Jusuf je nezaposleni šumar a živi sa suprugom Rasemom i dvije kćerke Amina i Aida, jedna kćerka Amela je odnedavno udata. Hadži Jusuf Pamić proizvodi i prodaje med a nekad se bavio i poljoprivredom i uzgojom bikova.

Kako je počeo sa medom ispričao nam je: "Prve košnice sa pčelama sam kupio 1991. godine i prije rata sam ih imao samo 6 komada dok sada imam 150 proizvodnih društava i dvadesetak rojeva. Prvi ko je u meni pobudio želju za pčelarstvom je hadži Hašim Karahmet iz Fojnice a pomogao mi je u prvim koracima pčelarstva Alojz Gudelj, čuveni fojnički medar. Zavolio sam to, kupovao literaturu i učio. Prvu vrcaljku sam napravio sam, drvenu sa tri rama, dok sada imam dvije električne sa 6 i 8 ramova. Pčele su mi postavljene na pet lokacija Fojnice i Kreševa, gdje je raznovrsna paša, ekološki čista i dobivamo vrhunski kvalitetan med. Nema prehranjivanja, nema davanja lijekova ili bilo čega da bi se povećao prinos samo ono što je Božiji dar što pčele nađu mi prenesemo u tegle. Područje na kojem su moje pčele ne daje velike prinose ali je kvaliteta savršena. Tu ima dosta jelovine i borovine pa su ti medovi tamne boje a koliko je taj med dobar kazuje i izreka da "Što nema u ljudskom blijedom licu to ima u tamnom medu". Ovogodišnji fojnički med su pojele junske kiše jer je skoro tri sedmice padala kiša a kasnije velike vreline i to nije pogodovalo pčelama.

Imamo svoje stalne kupce meda a moja preporuka kupcima meda je da kao prvo gledaju od koga i gdje ga kupuju, ako je zimski period da je med kristaliziran jer je kristalizacija meda prirodna osobina meda po kojoj se raspoznaje pravi i rekao bih "falsifikovani" med. Kod nas se ne može desiti da kad vadimo novi med da je ostalo starih zaliha meda. Pored meda sakupljamo vosak, propolis, polenov prah i rojeve. Volim kazati i jedan stih koji sam čuo "Med je hrana a i lijek, ko ga troši svaki dan produžuje sebi vijek". Zaista je med i hrana i lijek. Evo recimo za prostatu je najbolje polenov prah pomiješan sa medom, propolis brzo zacjeljuje ranice po tijelu, žvakanje sača preporučuje se kod problema sa sinusima, bronhijama, grlom, zubnim mesom itd. Kod problema sa hemoroidima uzme se desetak grama polena i drži nekoliko minuta u ustima dok se ne natopi pljuvačkom i tek tada proguta. Polen se preporučuje i osobama koje pate od visoog krvnog pritiska, malokrvnosti, slabog apetita, kod oporvka poslije bolesti itd. Zaista, ovaj, ja volim kazat' pravi med, je lijek i produžuje vijek. Idem po sajmovima meda i svaki dan učim i saznam nešto novo, to se zavoli i uz pčele je užitak raditi, biti a može se od toga i živjeti".

pretraga novosti :: arhiva novosti