Nova verzija sajta
Obustavljeni radovi na mini hidroelektrani "Luke"
Hazim Čukle - Petak, 30.10.2009, 16:45
Pročitano 271 puta
Klikni za više fotografijaLuke
Na području općine Fojnica na njenim rijekama je planirana izgradnja 11 mini hidroelektrana (MHE). Od toga ih je 4 izgrađeno i pušteno u rad a jedna je u izgradnji. MHE "Luke" instalisane snage 1573 KW ili godišnje proizvodnje 9,32 GW električne energije u mjesnoj zajednici Gojevići podružnica Luke je započeta sa izgradnjom jučer na lokalitetu Goduša na riječici Željeznici i odmah se naišlo na probleme. Firma "Jess" iz Busovače je dobila koncesiju na izgradnju MHE Luke. Aneksom na ugovor o koncesiji ona je prenešena na drugog vlasnika firmu "Company PEEB" d.o.o. Mehurići Travnik čiji je vlasnik Munir Selman.

Jučer su započeli građevinski radovi na izgradnji ove MHE Luke općina Fojnica koje izvodi firma "Eskim"iz Travnika. Samo što su započeti radovi predstavnici MZ Gojevići naselje Luke iznad kojih treba da se gradi ta MHE su sazvali sastanak vezano za izgradnju mini hidroelektrane. Na sastanku je pored predstavnika nekoliko političkih stranaka, udruga i nevladinih organizacija, predstavnika MZ Dusina i MZ Gojevići podružnica Luke prisustvovao i Ante Lozančić, ministar prostornog uređenja, obnove i povratka i ekologije SBK. Prisutni na ovoj sjednici su donijeli zaključak da su protiv izgradnje MHE na području općine Fojnica. Na ovom sastanku donesen je zaključak da se obustave radovi na izgradnji MHE Luke jer kako kažu da u vezi te gradnje nisu konsultirani predstavnici lokalne zajednice te da se izdavanje te dozvole kao i drugih MHE na području općine Fojnica ispitaju. Upućen je zahtjev Općinskom vijeću (OV) Fojnica da sazove vanrednu tematsku sjednicu OV Fojnica sa jednom tačkom dnevnog reda izgradnje MHE na području općine Fojnica.

Na lice mjesta je izašao građevinski inspektor prostornog uređenja, obnove, povratka i ekologije SBK Mirsad Ibrišimbegović koji je u razgovoru sa okupljenim predstavnicima udruga, nevladinih organizacija, mještana MZ Dusine i MZ Gojevići podružnica Luke kao i sa izvođačem radova kazao da se obustavljaju daljni građevinski radovi na izgradnji ove MHE i da investitor i vlasnik koncesije danas (petak) donesu u resorno ministarstvo sve potrebne dokumente, dozvole, odluke i projekte na uvid. Radovi se obustavljaju do daljnjeg. Mještani MZ Dusina koji graniče sa MZ Gojevići i na čijoj se lokaciji gradi dio te MHE sinoć su trebali održati sjednicu MZ Dusina vezano za problematiku izgradnje MHE Luke nakon koje će dati svoj stav.

pretraga novosti :: arhiva novosti