Nova verzija sajta
Inauguracija projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljstvo u Fojnici"
Hazim Čukle - Utorak, 29.09.2009, 16:48
Pročitano 232 puta
Klikni za više fotografijaDelegacije u Fojnici
Već nekoliko godina RR Centar "Fojnica" ima veoma plodnju saradnju sa francuskom pokrajinom Auvrgne (Overnj) u sklopu projektu podrške organizacije turizma, hotelijerstva i restauterstva u centralnoj Bosni iz oblasti edukacije kadrova u oblasti kulinarstva, receptive i animacije. U petak je u sali hotela "Reumal" u Fojnici upriličena inauguracija projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljstvo u Fojnici" kojem su prisustvovali predstavnici regionalnog Vijeća francuske pokrajine Auvergne Jean - Claude Mairal, direktor Opće gimnazije u Chamalieresu u pokrajini Auvergne Yves Boissel, predstavnik ambasade Francuske u BiH gosp Gilles Craemer, predstavnici "Reumal Group" Fojnica, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, direktor TZ SBK Nihad Korić, resorni ministri SBK i direktori škola u kojima se školuju turistički kadrovi.

Domaćin ovog simpozija zamjenik generalnog direktora RR Centra "Fojnica" u Fojnici Semin Sudžuka je tim povodom kazao: "Prestavnici Francuske pokrajine Auvergne su od prije tri četiri godine otpočeli sa projektima u SBK-u, da bi se ta saradnja danas odvijala na dva područja pokretanje i razvoj stočarskih firmi i razvoj samoodrživosti turističkih resursa, naročito u oblasti edukacija kadrova u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Nama kao banjskom i turističkom centru je drago što smo prepoznati kao kvalitetan partner u dosadašnjoj realizaciji programa edukacije, što je rezultiralo i današnjom promocijom novog projekta. Ovim projektom je predviđeno da Fojnica i naša ustanova postanu ogledni model educiranja kadrova i obavljanja praktićne nastave za djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva na području SBK-a odnosno FBiH-e. Projektom je u početnoj fazi predviđeno da se u Fojnici obavlja praktična nastava iz pomenutih djelatnosti za učenike sedam srednjih škola u SBK-u a kasnije da se to iskustvo prenese i na druge dijelove FBiH. Ovaj pilot projekat bi trajao u naredne tri godine. Nadam se da će ovu ideju u punom kapacitetu podržati i učestvovati u njenoj realizaciji Vlada i resorno ministarstvo SBK-a jer ovaj projekt samo na taj način može biti uspješno proveden i može dati svoj doprinos daljnjem razvoju turizma, i obrazovanja stručnih kadrova u turizmu".

U ime škola SBK-a koje školuju turističke kadrove se zahvalila direktorica SMŠ "Zija Dizdarević" Merima Sijarić, kazavši da je takvih školovanih kadrova potrebno Fojnici jer Fojnica ima sve preduslove za razvoj visokog turizma. Nakon inauguracije projekta svi prisutni su obišli kompleks "Reumala" i "Aquareumala", a nakon toga otputovali u Travnik gdje će se nastaviti realizacija drugog dijela projekta.

pretraga novosti :: arhiva novosti