Nova verzija sajta
Mladi Franjevci iz Njemačke u posjeti Franjevcima Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 18.08.2009, 10:13
Pročitano 227 puta
Klikni za više fotografijaFranjevci iz Njemačke
U desetodnevnoj posjeti Franjevcima Fojnice se nalaze mladi Franjevci iz Njemačke. Njih trinaestero se nalaze u kampu u Bakovićima u Fojnici i tokom svog boravka rade kao humanisti. Sreli smo ih u Turističkom info centru u Fojnici i tom prilikom smo saznali da su to uglavnom studenti, raznih fakulteta i iz raznih krajeva Njemačke, koji već treću godinu dolaze u Fojnicu gdje borave deset do petnaest dana. Kazali su nam da su trojica vođa ove grupe fratri Markus, Igor i Martin.

Razlog zašto su baš u Fojnici je kako su nam kazali taj što je jedan od vođa ove grupe fra Markus se upoznao na jednom od druženja Franjevaca sa bivšim gvardijanom Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirkom Majdandžićem, koji je nedavno otišao na dužnost definitora Katoličke crkve, i tom prilikom gvardijan im je predložio da dođu u BiH u Fojnicu.

Tokom svog boravka u Fojnici su krečili i radili besplatno neke od unutrašnjih radova u prostorijama doma KUD "Matija Gubec" u Bakovićima, obilježavali su bijele linije na nogometnom igralištu, družili se jedan dan sa korisnicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima. Cilj im je družiti se sa ljudima, upoznati dosta ljudi, kulturu, historiju, prirodne ljepote itd. Jedan dan su posjetili Sarajevo i Baščaršiju, a u Fojnici muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana, Musafirhanu, RR Centar "Fojnica" itd. Oduševljeni su ljubaznošću ljudi i kako kazaše bili su u nekoliko zemalja ali ovakvo gostoprimstvo, ljubaznost i prirodne ljepote još nisu vidjeli.

pretraga novosti :: arhiva novosti