Nova verzija sajta
KUP utakmica NSFBiH: Fojnica - Rudar (Kakanj) 0:5
Hazim Čukle - Četvrtak, 27.08.2009, 11:20
Klikni za više fotografijaFK Fojnica
Stadion SD Fojnica u Fojnici. Gledalaca: 100. Sudija Tarik Kečo sa pomoćnicima: Enes Đozić, Naris Baković i četvrti sudija Irfan Peljto (svi iz Sarajeva). Delegat: Enver Drljević (Goražde). Žuti kartoni: Fejzić, Memija, Durak i Miletić (Fojnica), Murtić, Turudija i Šabić (Rudar Kakanj). Strijelci: 0:1 - Murić (31), 0:2 - Timkov (49), 0:3 - Murić (62), 0:4 - Šabić (75), 0:5 - Murtić (77)...

Asim tvrdi da u Bosni nema boljeg ovna od njegovog
Hazim Čukle - Četvrtak, 27.08.2009, 11:09
Klikni za više fotografijaOvan Gari
Iako smo tek zakoračili u mjesec posta mubarek ramazan i iako je do Kurban Bajrama još dosta vremena, na stočnoj pijaci u Fojnici smo u srijedu vidjeli jednog i jedinog ovna kapitalca koji se prodavao. To je ovan vlasništvo 48 godičnjeg Asima Zuluma iz Fojnice koji živi sa suprugom, troje djece i 78 godišnjim ocem Našidom a zaposlen je u "Šumarstvu" Fojnica.

Asim nam je kazao: "Prošle godine je Nasir Meša iz Ostružnice imao ovna kapitalca i nije mu bilo ravnog. Ja sam ove godine siguran da je rekorder i šampion ovan Gari koji je uzeo treću godinu i danas sam ga vozio na vagu u "Šumarstvo" i vaga je pokazala da teži ravno 136 klograma. Pored posla u "Šumariji" Fojnica bavim se zajedno sa svojom porodicom stočarstvom. Imamo 150 ovaca, od toga 45 ovnova..."

Jednodnevni planinarski uspon Prokoško jezero - Matorac - Poljana
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 25.08.2009, 14:52
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i simpatizere na organizirani
Jednodnevni planinarski uspon Prokoško jezero - Matorac - Poljana
u nedjelju 30.08.2009. godine


Prijavu i uplatu kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 28.08.2009. godine...

Jednodnevni planinarski pohod na Maglić
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 25.08.2009, 14:46
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove na organizirani
Jednodnevni planinarski pohod na Maglić
u četvrtak 27.08.2009. godine


Prijavu i uplatu kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do srijede, 26.08.2009. godine...

Pobjednik turnira u Prokosu ekipa STR "Val"
Hazim Čukle - Utorak, 25.08.2009, 14:33
Klikni za više fotografijaPobjednik STR "Val"
U organizaciji mjesne zajednice Prokos tokom pretprošlog vikenda je na školskom igralištu u Tovarištu odigran treći tradicionalni malonogometni turnir.

"U finalnoj utakmici turnira sastale su se ekipe STR "Val" i "Šumašped". Nakon regularnog toka utakmice rezultat je bio 2:2, zatim se pristupilo izvođenju penala u kojem je bila bolja ekipa STR "Val" pobijedivši rezultatom 5:4. Pobjedničkoj ekipi je pripala novčana nagrada od hiljadu KM, drugoplasiranoj 600 KM i trećeplasiranoj ekipi 300 KM. Novčano su nagrađeni i najbolji golman Adis Omerčević iz ekipe "Šumašped" i najbolji igrač turnira Edin Bešlija iz pobjedničke ekipe. Nagrade najboljima je uručio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić...", kazao nam je Jasmin Merdžanić.

Džematlije Obojka grade džamiju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 14:10
Klikni za više fotografijaDžamija u izgradnji
U naselju Obojak u MZ Prokos udaljenom od Fojnice 10 kilometara živi pedesetak džematlija i oni su nedavno započeli izgradnju džamije. Vrijedni domaćini Obojka su prošle godine asfaltirali i lokalni put od Obojka do Tovarišta u dužini od 3 kilometra. Džamija je ozidana, u toku su unutrašnji radovi i izgradnja munare. Građevinski odbor čine Mušan Klisura, predsjednik, sa članovima: Jusuf Zuka, Alija Pugonja, Fadil Zuka i Džemail Zuka koji nam je kazao: "Džamiju smo započeli graditi svojim sredstvima prije mjesec dana. Posredstvom glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica hadži Mensur ef. Pašalića, prof. i predstavnika svjetske humanitarne organizacije u Sarajevu Human Appeal International dr Isa Jusuf od ove svjetske humanitarne organizacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata smo dobili 24 hiljade donacije, pored njih i od još nekih dobrih ljudi.

Sada je na redu nabavka stolarije, nemamo sredstava da je nabavimo, a inače isti dan ugradimo materijal koji nabavimo. Malo je ljudi koji su zaposleni u našem džematu..."

Asfaltiran put do Starih Pločara
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 13:58
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Od prošlog utorka je i naselje Stari Pločari u mjesnoj zajednici Pločari Polje povezano asfaltnom trakom sa regionalnim putem Fojnica - Kiseljak.

"Ovaj projekat su uradili mještani ovog naselja, njih oko 150, svojim sredstvima i uz pomoć općine Fojnica, a i BH Telecom im je donirao 20 hiljada KM...", kazao nam je predsjednik MZ Pločari Polje Ibrahim Zečević.

Prilikom dolaska prvih automobila novom asfaltnom trakom u naselje mještani naselja su ih zakitili košuljama, maramama i peškirima. Svečano puštanje u upotrebu novog asfaltog puta do Starih Pločara presjecanjem vrpce uprilličili su načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i predsjednik MZ Pločari Polje Ibrahim Zečević...

Rekordan broj posjetilaca u Aquaparku
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:50
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Fojnica je prvog dana vikenda ličila na neka od zvučnih turističkih mjesta obale Jadranskog mora. Prepuna plaža i bazeni „Aquaparka“ u Fojnici koje su primile prvog dana vikenda po procjenama mnogih preko 2 hiljade posjetilaca. Izuzetno toplo vrijeme i temperatura termalne vode „Aquaparka“ u Fojnici privuklo je brojne posjetitelje ljubitelje kupanja i uživanja u ljepoti Vodenog grada iz raznih krajeva Sarajeva, Zenice, Travnika, Kiseljaka, Visokog i Fojnice. Same cijene dnevnih karata u „Aquaparku“ od 6 KM za odrasle, 4 KM za djecu, porodične 16 KM su pravi magnet za ljubitelje kupanja i uživanja u vodi. Temperatura vode u bazenima od 28 stepeni i još kad se doda da je to termalna voda su razlog, kako su nam mnogi od posjetitelja kazali, da im više ne treba more, ono je u srcu BiH, ono je u Fojnici. Noćno kupanje je od 20 do 24 sata a po cijeni od 5 KM.

Velika povoljnost gostima i onima koji uživaju u kupanju i vodenim čarima je i to što „Aquareumal“ nudi i godišnje karte za kupače po 20 KM za djecu i 60 KM odrasli a interesantno je da godišnje karte važe do 30. augusta iduće godine...

Završena međunarodna ljetna škola u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:30
Klikni za više fotografijaUčesnici ljetne škole
U petak se završila desetodnevna međunarodna ljetna škola koja se održavala u "Aquareumalu" od 10. do 21. avgusta u organizaciji REICA (Regionalni Centar za edukaciju i informisanje). Kako nam je kazao Azrudin Husika, direktor REICA, ovo je peta međunarodna ljetna škola "Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost u jugoistočnoj Evropi". Ljetna škola je imala 24 učesnika iz osam zemalja jugoistočne Evrope: BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Bugarska i Rumunija. Predavači na ovoj ljetnoj školi su bili iz jugoistočne i zapadne Evrope. Bio je to proces edukacije u ljetnoj školi, kombinacija predavanja, radionica i posjeta. Posjetili smo i dvije mini hidro centrale na rijekama Fojnice. Prezentiran je nacrt inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama u BiH, prezentirani su i potencijali obnovljivih izvora električne energije u Evropi i kako prevazići aktuelne barijere za korištenje tih potencijala".

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:15
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Dvadeset dvočlana posada zlatnih i srebrnih momaka reprezentativaca BiH u sjedećoj odbojci se nalazi od 20. do 28. augusta na osmodnevnim pripremama u Fojnici. Smješteni su u hotelu "Reumal" Fojnica a treniraju dva puta dnevno u trim kabinetu "Reumala" i sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici.

Od selektora Mirze Hrustemovića smo saznali: "Ovdje smo na prvom krugu priprema, a drugi put dolazimo na pripreme u Fojnicu od 4. do 12. septembra. Ovo su pripreme za Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje se održava od 19. do 27. septembra u Elbladu u Poljskoj. Pripremamo se za odbranu titule evropskog prvaka u sjedećoj odbojci..."

pretraga novosti :: arhiva novosti