Nova verzija sajta
Obilježena 16. godišnjica pogibije Remzije Hajdarevića - Džoa
Hazim Čukle - Utorak, 28.07.2009, 07:57
Pročitano 174 puta
Klikni za više fotografijaJezernica
Povodom 16. godišnjice pogibije Remzije Hajdarevića Džoa, legendarnog komadanta diverzantsko - izviđačkog voda 310. Brdske brigade Armije BiH u organizaciji Općinske organizacije demobilisanih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata općine Fojnica i RVI Fojnica porodica, saborci i prijatelji su posjetili mezar rahmetli kako su ga svi zvali "Džoa" i mjesto formiranja ove jedinice.

Porodica, saborci i prijatelji legendarnog komadanta Džoa su najprije u haremu Mekuša u MZ Prokos posjetili mezar rahmetli Džoa gdje je učenjem dove i Fatihe odata počast. Nakon toga kolona se uputila na plato "Jezernica" podno Prokoškog jezera mjesto gdje je formirana diverzansko - izviđačka jedinica na čelu sa Džom. Nakon polaganja cvijeća učenjem Fatihe odata je počast komandantu Džou i svim žrtvama u ratu 1992 - 1995 godine.

Nakon historijskog časa o slavnom, hrabrom i plemenitom komadantu i saborcu Džou su govorili Kemal Bukvić predsjednik OO demobilisanih boraca, Nijaz Prozo načelnik Općinskog štaba i Mustafa Memija jedan od komandanata 310. Brdske brigade, a Amila Hodžić učenica osnovne škole "Muhsin Rizvič" iz Fojnice je odrecitovala pjesmu o rahmetli Džou i njegovoj jedinici koju je sama napisala.

Remzija Hajdarević Džo je rođen 1959. godine na Tjentištu općina Foča. Rat ga je zadesio na proputovanju kroz Fojnicu gdje je i ostao, a poginuo je 24. jula na rejonu Gareža općina Fojnica. Džo je po činu nadkapetan, posthumno mu je dodijeljeno najveće ratno odlikovanje Zlatni ljiljan 1994. godine. Iza Džoa su ostali supruga Mediha i sin Emdžad.

pretraga novosti :: arhiva novosti