Nova verzija sajta
Okrugli stol i degustacija sigurne hrane
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 17:36
Pročitano 141 puta
Klikni za više fotografijaIzložba sigurne hrane
U organizaciji Caritas Biskupske konferencije BiH u saradnji sa Caritas International Belgium sa uredom u Sarajevu i uz partnerstvo sa Asocijacijom proizvođača organskih proizvoda u BiH "Organsko u BiH" i lokalnom Zadrugom za pomoć u poljoprivredi (PUP) Fojnica je organizirana izložbeno prodajna manifestaciju pod nazivom "Organskom proizvodnjom do održive poljoprivrede" koja je održana na platou "Aquareumala" u Fojnici.

U sklopu ove manifestacije održan je i okrugli stol koji je posvećen ključnoj temi "Lokalni razvoj ruralnog turizma" a koji se organizira u saradnji sa odjelom za Kooperaciju i Akcije za kulturu Francuske ambasade u Sarajevu a u sklopu sklopu programa pribižavanja francuskih lokaliteta lokalitetima BiH. Na ovom okruglom stolu u sali "Aquareumala" okruglom stolu su pored ambasadorice Francuske u BiH Maryuse Berniau, dvadesetak načelnika i predstavnika općina iz BiH prisustvovali direktor Caritasa BK BiH mons. Bosiljko Rajić, predsjednica Asocijacije proizvođača organskih proizvoda u BiH "Organsko u BIH" dr Azra Hadžić i drugi.

Cilj ove manifestacije je promoviranje projekta "Jačanje održive poljoprivrede i ruralnog turizma" a Caritas već treću godinu implementira na prostorima Fojnice taj projekat. U sklopu izložbeno prodajne manifestacije omogućena je prezentacija lokalnih proizvođača zdrave hrane i njihov potencijal u proizvodnji sigurne hrane. Na ovoj izložbeno prodajnoj manifestaciji svoje
proizvode predstavilo je dvadesetak izlagača članova Asocijacije "Organsko u BiH" i ZZ PUP Fojnica i direktnih korisnika Caritasovog projekta. Na kraju ove manifestacije je predstavljena gastronomska ponuda u okviru saradnje Ugostiteljske škole iz Chamalieres iz Francuske pokrajine Auvergne i RR Centra "Fojnica" Fojica koju su pripremili polaznici škole kulinarstva koju
je vodio prof Federic Huret iz Ugostiteljske škole Chamalieres u Francuskoj. U muzičkom dijelu nastupio je tamburaški orkestar Franjevačkog samostana u Fojnici sa gvardijanom fra Mirkom Majdandžićem.

pretraga novosti :: arhiva novosti