Nova verzija sajta
Duhovi - obilježen patron župe Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 02.06.2009, 13:40
Pročitano 250 puta
Klikni za više fotografijaDuhovi
Nekoliko hiljada vjernika Fojničke i okolnih župa okupilo se u nedjelju u Fojnici ispred Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici kako bi proslavili veliki blagdan svetkovinu Duhova, zaštitnika župe Fojnica. Pripreme za ovaj blagdan su počele sa misama trodnevnicama koje su služene u župskoj crkvi. To je stoljetna tradicija proslava ove svetkovine i rođendana crkve koja se posebno obilježava u župi Fojnica koja je posvećena Duhu Svetome, zaštitniku župe Fojnica. Pedeset dana od najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa svake godine se slavi svetkovina Duhova, koja se zove i Pedesetnica.

Svetu misu je služio na vanjskom oltaru postavljenom za ovu prigodu i misno slavlje predvodio fra Pero Vrebac definitor u Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrne i tom prilikom između ostalog govorio o zajedništvu ne samo kršćanskog nego i ostalih naroda jer Duh Sveti, treća božanska osoba uvijek od ljudi traži čuvanje i gradnju zajedništva. Kršćanin nikada ne smije zaboraviti da je pozvan i po Duhu Svetome da gradi zajedništvo sa svim ljudima, naglasio je predvodeći misno slavlje Pero Vrebac novi definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrne.

O zajedništvu među narodima je govorio i gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga fra Mirko Majdandžić koji je pozvao vjernike unatoč svim osobnim i poteškoćama aktuelnog trenutka u BiH da ne zaborave da se svi problemi lakše podnose kad se podijele sa susjedima i prijateljima.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je ispred Franjevačkog samostana Duha Svetoga narodno veselje a na ulicama Fojnice su bili postavljeni brojni prodajni štandovi na kojima se tradicionalno samo u vrijeme Duhova mogu naći neki predmeti i alati izrađeni od drveta i željeza.

pretraga novosti :: arhiva novosti