Nova verzija sajta
Prva ovogodišnja posjeta Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.05.2009, 13:44
Pročitano 318 puta
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Pvog dana pretprošlog vikenda smo bili u posjeti Prokoškom jezeru, prirodnom dragulju, kojeg zovu i gorsko oko, koje se nalazi na planini ljepotici Vranici na 1636 metra nadmorske vsine. Udaljeno je od Fojnice 22 kilometara, a do tog dragulja prirode se stiže od Fojnice uzvodno asfaltnom trakom u dužini od oko 5 kilometara do naselja Tovarište, a zatim dalje dosta dobrim makadamskim putem preko Tocila, Jezernice i Vlaške ravni. Iako smo zagazili u drugu polovinu mjeseca maja, oko jezera je dosta smetova snijega. Od samog početka maja tu su počeli dolaziti izletnici. Sam dolazak na Hrid, stotinu metara od jezera, predivna slika reklo bi se za umjetnike pravi prizor. Veliki broj katuna oko jezera, snijeg, izletnici, ribolovci, ovce, zeleni pašnjaci, neki vlasnici dorađuju i grade katun, popravljaju krov itd.

Prve "vikendaše" koje susrećemo su Husnija i Nihad Numanagić i Nejra Serdarević iz Zenice. Husnija je na privremenom radu u Švedskoj, a Nihad iz Fojnice. Došli su tu kako kaže Husnija da se odmore i da mu je ovo možda 500-ti put kako dolazi na jezero i dodaje: "Ovdje se najbolje odmorim i evo nas ovdje, očekujemo još društva iz Fojnice i tu ćemo odmarati nekoliko dana. Ovo je fantastično, malo gdje je ovako kao u Fojnici".

Učenice iz Ilidže Nejra i Elma su tu kako su kazale sa roditeljima na vikendu i veoma im se sviđa, a dolaze treći put. Uz obalu jezera jedno poveće društvo uz janjetinu sa ražnja, piće, pjesmu i harmoniku. Kazali su da ih ima iz raznih krajeva a da su im domaćini
Fojničani. Izletnici mogu na Prkoškom jezeru iznajmiti sobu ili komplet katun. To nam je potvrdio Salih Salčinović koji je jedan od onih koji izdaje katune: "Ja sam sve spremio i pripremio da boravim ovdje. Što se tiče izdavanja soba cijene noćenja po osobi su prošlogodišnje od 8 do 10 KM po osobi, komplet katun se može iznajmiti od 30 do 50 KM po danu. Tu će uskoro poćeti raditi i mini prodavnice mješovite robe, pa će izletnici imati sve pri ruci" kaže Salih.

Dvojica vlasnika većeg broja ovaca su već stigli sa svojim stadima i jedan od njih nam je kazao da se može ovčiji sir može kupiti po cijeni od 10 KM po kilogramu, a može se naručiti sve vrste pita ispod sača po cijeni 20 KM po tepsiji. Jedan od najpoznatijih fojničkih majstora za izradu šindre i pokrivanje objekata šindrom Fikret Polutan je stigao u svoj katun sa porodicom i odmah krenuo sa suprugom u sađenje krompira. Mada je druga polovina maja kaže Fikret tamam će ovaj krompir dobro doći ljetos sa mesom ispod sača za ponudu gostima Prokoškog jezera.

pretraga novosti :: arhiva novosti