Nova verzija sajta
Otvoren Turistički info centar
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.05.2009, 14:22
Pročitano 270 puta
Klikni za više fotografijaTuristički info centar
U srijedu je otvaranjem Turističkog info centra u Fojnici u cilju poboljšanja atraktivnosti turistički sadržaja Fojnice završen dio Historijsko - kulturnog projekta "Tragovima Bosanskog kraljevstva" koji se realizira sredstvima Evropske komisije i Fondacije "Mozaik" iz Sarajeva. Ovaj projekat će trajati 30 mjeseci do kraja 2010. godine a obuhvata uređenje srednjovjekovnih građevina u deset gradova Srednje Bosne a to su: Fojnica, Zenica, Maglaj, Kakanj, Visoko, Vareš, Travnik, Donji Vakuf, Jajce i Tešanj.

Projekat "Tragovima Bosanskog kraljevstva" obuhvata otvaranje info centara, izbor suvenira, etno zbirka, obnavljanje starih gradova na lokacijama ovih gradova i snimanje promotivnog filma. U sklopu ovog projekta koncem prošle godine raspisan je natječaj za izradu Fojničkog suvenira, krajem marta ove godine su izabrana tri suvenira od sedam pristiglih na ovaj natječaj. Otvaranjem info centra u Fojnici koji je svečanim presjecanjem vrpce otvorio savjetnik načelnika općine Fojnica Azem Huseinbašić dodijeljene su i nagrade za najbolje suvenire.

Nagradu za najbolji prijedlog suvenira Fojnice od 1500 KM je primio u ime gvardijana Franjevačkog samostana župni vikar fra Kristijan Montina za suvenir Fojnički Grbovnik i Ahdnama, drugo mjesto i nagradu od 1000 KM je primio Mile Belojica za suvenir "Fojnton" i treću nagradu je primio Ibrahim Karahmet za suvenir "Triton". Nagrade autorima prijedloga suvenira Fojnice je uručio Fehim Zečević, član komisije za odabir suvenira Fojnice.

U novootvorenom info centru u Fojnici je zaposlen Emir Aletić iz Fojnice, student završne godine Fakulteta žurnalistike u Sarajevu, koji je završio i 3,5 mjesečnu obuku za rad uposlenika turističkih info centara. Nakon otvaranja info centra u Fojnici prisutni su u atriju Franjevačkog samostana u Fojnici pogledali promociju dokumentarno igranog filma o Ahdnami koji je kao producent uradila TV KISS koji će biti kao dopuna kompletnog predstavljanja Ahdname koja se nalazi u Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici. Ovih dana firma "Bor trade" iz Fojnice bi trebala da završi radove na uređenju lokaliteta Kozovgrad kao sto su staze, klupe za odmor, korpe za otpatke i uređenje turističke signalizacije do tog lokaliteta.

pretraga novosti :: arhiva novosti