Nova verzija sajta
Tradicionalni način proizvodnje džema u Francuskoj
Hazim Čukle - Utorak, 19.05.2009, 20:05
Pročitano 291 puta
Klikni za više fotografijaUčesnici radionice
U organizaciji Belgijskog Caritasa ureda u Sarajevu i Fojnici i u saradnji sa Zadrugom Za Pomoć U Poljoprivredi (ZZ "PUP") Fojnica u prostorijama Kluba prijatelja Franjevačkog samostana je priređena trodnevna radionica tradicionalnog načina spravljanja džema u Francuskoj. Francuski način spravljanja džema od raznog voća su prezentirali bračni par iz Francuske, poznati stručnjaci u ovoj oblasti, 65 godišnja Jo i 76 godišnji Jacku Sulem iz Stleger de Fougeret, pored Chateav - Chinon, u pokrajini Bretanja u Francuskoj. Pored zainteresiranih Fojničana na ovoj radionici spravljanja džema učestvovalo je i petnaest gostiju iz Kragujevca u Srbiji.

Prilikom naše posjete ovoj radionici francuskog načina pravljenja džema, bračni par Jo i Jacku su pravili džem od zamrznutih malina i tom prilikom nam je Jacku kazao: "Ovdje smo došli na poziv Belgijskog Caritasa koji organizira rekao bih sva studijska putovanja za sve proizvode kućne radinosti, vezano za proizvodnju hrane. Prije nešto više od godinu dana kod nas su bili gosti iz Kragujevca i evo ih ovdje sa nama u Fojnici. Naša porodica je iz sela Stleger de Fougeret pored Chateav - Chinon u pokrajini Bretanja. Da vam kažem i to da je i bivši predsjednik Francuske Miteran na početku svoje političke karijere bio gradonačelnik Chateav - Chinon. Ja i moja supruga Jo smo u penziji, a trideset godina smo radili i proizvodili džem. Imamo veliki vrt, a sada tu rade naših četvero djece, a mi samo dajemo upute i nadgledamo njihov rad. Džemove proizvodimo uglavnom od svježeg voća, a također i od zamrznutog. Nastojimo da džem pravimo od zdravog voća bez hemije, jedno voće jedan proizvod i dok ga kuhamo nedamo da prokuha, jer bi se tada šećer ukaramelilo. Prodajemo džemove i po pijacama Francuske. Ovdje smo tri dana i vidim da imate dobrog i veoma kvalitetnog voća i povrća ovdje u Fojnici". "Ljudi su slični nama, vole se šaliti a mene je šala i održala", kroz smijeh govori stručnjak za proizvodnju džema iz Francuske Jacku.

pretraga novosti :: arhiva novosti