Nova verzija sajta
17 porodica potpisalo ugovore o pomoći Vlade Republike Hrvatske
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.05.2009, 17:17
Pročitano 168 puta
Klikni za više fotografijaPotpisivanje ugovora
U prostorijama općine Fojnica su uručeni ugovori za 17 porodica iz Fojnice za realizaciju pomoći Vlade Republike Hrvatske u dodjeli građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju obiteljskih kuća. Vrijednost donacije potpisanog ugovora je milion i 160 hiljada kuna (oko 300 hiljada KM). Ugovore su uručili korisnicima ugovora predstavnik veleposlanstva Hrvatske u BiH Boris Belanić i Marijo Zeko, predstavnik Hrvatske u ovom projektu pomoći Vlade Hrvatske Hrvatima BiH.

Predstavnik Veleposlanstva Hrvatske u BiH Boris Belanić je tim povodom kazao: "Objektivno gospodarska kriza nije zaobišla ni našu zemlju kao ni BiH, međutim naši programi se i dalje ostvaruju, finansiramo ono što smo planirati finansirati, posebno kada je u pitanju obnova kuća Hrvata u BiH. Smatramo da je to krucijalna stvar i da je to jedan od osnovnih uvjeta njihovog opstanka ovdje, smatram da ćemo izdržati ovaj tempo i da ćemo uraditi sve što smo zacrtali. I sam dolazak danas ovdje je dokaz za to".

Marijo Zeko je kazao: "Fojnica je jedna od općina u BiH gdje mi operativno imamo stopostotnu učinkovitost. Hrvarska brine
o Hrvatima u BiH na ovaj način, a prisutni smo u oko 70 općina BiH. Za idući dio programa pomoći Hrvatima u BiH planiramo obnoviti ili izgraditi 20 kuća. Fojnica se pokazala do sada kao svijetli primjer dobre suradnje općine Fojnica i nadležnog ministarstva R Hrvatske. Sa ovim programom pomoći počeli smo prije tri godine sa obnovom objekata javne namjene i infrastrukture, obnovili smo ili izgradili 6 cesta u općini Derventa, Uzdolu općina Prozor, u Tesliću, u Grudama i potpisali smo nedavno ugovor o sufinasiranju izgradnje ceste u općini Tomislavgrad i Franjevačkog samostana Guča Gora. Od 2001. od kad egzistiramo u BiH obnovili smo 2,5 hiljade stambenih jedinica".

pretraga novosti :: arhiva novosti