Nova verzija sajta
Dani Isaka Samokovlije u Fojnici
Nevres Jemendžić - Petak, 01.05.2009, 23:03
Klikni za više fotografijaSjećanje uz zvuk gitare
U petoj godini svog postojanja, manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, pored Goražda i Sarajeva, svoje sadržaje ponudila je i Fojnici, što je ovaj bosanski gradić, bogate književne i kulturne tradicije, rado prihvatio. Pokroviteljstvo nad programom „Sjećanje na Isaka Samokovliju“ preuzela je općina Fojnica i njen načelnik Salkan Merdžanić, a tehničku organizaciju izvela je Književno – kulturna manifestacija „Susreti Zija Dizdarević“. Program je, u ime domaćina, otvorio Nasir Selimović, predsjednik UO Susreta, koji je gostima poželio dobrodošlicu i prijatan boravak u Fojnici.

Član Organizacionog odbora manifestacije „Sunce nad Drinom“, Eli Tauber, je govorio o životnom putu Isaka Samokovlije. Tom prilikom je, između ostalog, rekao: „Fojnica je neopravdano zaobiđena u istraživanju i tumačenju djela Isaka Samokovlije. Ali, vi Fojničani trebali bi biti ponosni jer je Isak Samokovlija upravo ovdje počeo pisati i tu su nastale njegove prve pjesme i pripovijetke.“ Podsjećajući prisutne na životopis Isaka Samokovlije, Tauber je naglasio da je on rođen 1889. godine u Goraždu, da je u Sarajevu završio gimnaziju a onda otišao u Beč studirati medicinu. Kao mlad liječnik prvo radi u Goraždu, a onda dolazi u Fojnicu gdje ostaje do 1925. godine...

Zahirović: Kao ravnatelj osjećam se odgovornim za smrt malog Amira
Mirsad Topalović - Petak, 01.05.2009, 22:48
Klikni za više fotografijaAmir (u sredini)
Mostar/Fojnica - Amir Bureković (8), prvačić iz Fojnice koji je prekjučer izgubio život u rijeci Buni kod Mostara bit će pokopan danas. Kako je došlo do ovog nesretnog slučaja, još nitko ne zna sa sigurnošću.

Pregled tijela je izvršen, nema tragova nasilja na dječaku, i uzrok smrti je utapanje, saznajemo od županijskog tužitelja Esada Maksumića. Otac nesretnog prvačića Abaz Bureković izjavio je za Pincom. info da još nikoga ne smatra krivim, i da je zadovoljan radom policije.

"Ja prvo moram znati što je bilo da bi rekao koga smatram odgovornim. Policija mi je pomogla koliko je mogla, i kao ljudi su bili dobri prema meni. No, još nisam dobio nikakav službeni izvještaj o utapanju mog sina. Ne želim da se radi obdukcija, iako su mi to spominjali, jer ne želim da ga režu", kaže ožalošćeni otac...

Klanjana dženaza nastradalom 8-godišnjaku
Hazim Čukle - Petak, 01.05.2009, 22:38
Klikni za više fotografijaDženaza Amiru
U mjesnom haremu Barakovići u Prokosu, općina Fojnica, u srijedu je klanjana dženaza tragično nastradalom Amiru Burekoviću (8), učeniku prvog razreda Osnovne škole "Muhsin Rizvić" u Fojnici, koji se u ponedjeljak utopio u rijeci Buni u Blagaju kod Mostara.

Amir je iz fojničkog naselja Turkovići krenuo na ekskurziju sa svojim drugovima. Nakon ručka, dječak se izgubio i pao u rijeku Bunu te tom prilikom tragično izgubio život.

Dženazi u haremu Barakovići prisustvovalo je više od 1.000 građana, rodbine, komšija i Amirovih školskih drugova i nastavnika. Na svakom koraku čuo se samo plač zbog tragedije u kojoj je izgubljen jedan mladi život.

Sretan Vam 1. maj/svibanj
Fojnica online redakcija - Petak, 01.05.2009, 04:00
Klikni za više fotografijaUz rijeku Fojnicu


Sretan Vam 1. maj/svibanj,
međunarodni praznik rada.
Osmogodišnji Amir Bureković se utopio u rijeci Buni
Hazim Čukle - Srijeda, 29.04.2009, 15:42
Klikni za više fotografijaAmir (u sredini)
U ponedeljak u popodnevnim satima na Buni kod Mostara dogodila se velika tragedija, u vodi se utopio osmogodišnji Amir Bureković iz naselja Turkovići u MZ Prokos u općini Fojnica. U ranim jutarnjim satima tri razreda osnovne škole "Muhsin Rizvić" iz Fojnice su krenuli autobusima na jednodnevni izlet na Bunu kod Mostara. Sa njima su išle tri učiteljice. Među tim učenicima je bio i osmogodišnji Amir Bureković iz Turkovića koji je pohađao prvi razred osnovne škole u područnoj školi na Tovarištu.

Kako nezvanično saznajemo u vrijeme ili nakon ručka na Buni, Amir se odvojio od grupe iza ćoška restorana i nakon što se nije vratio nastala je potraga za Amirom. Pretpostavlja se da se okliznuo u rijeku te se utopio.

Kako smo saznali dženaza Amiru će biti održana danas...

Novi stari predsjednik OOSDA Fojnica Azem Huseinbašić
Hazim Čukle - Srijeda, 29.04.2009, 15:18
Klikni za više fotografijaSkupština OO SDA
U sali hotela "Reumal" u Fojnici je u ponedjeljak održana Izborna skupština Općinskog odbora Stranke Demokratske Akcije (OO SDA) Fojnica. Izvještaj o radu OO SDA Fojnica u proteklom mandatu je iznio dosadašnji i po treći put izabrani novi predsjednik Azem Huseinbašić. Tom prilikom predsjednik Huseinbašić je između ostalog kazao i to da je SDA Fojnica zadržala status vodeće stranke u Fojnici, da su dobili načelnika općine iz ove stranke i sedam vijećnika od ukupnih 21 koliko ima Općinsko vijeće Fojnica. Huseinbašić je pomenuo i infrastrukturu Fojnice i da je u proteklom mandatu novo asfaltirano preko 30 kilometara lokalnih puteva i gradskih ulica Fojnice...

Stanovi u novoizgrađenom naselju u Gojevićima predati stanarima
Hazim Čukle - Srijeda, 29.04.2009, 14:16
Klikni za više fotografijaNovoizgrađeno naselje
Jučer je svečanim presjecanjem vrpce koju je presjekao Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić sa dvoje stanara ovog naselja Janjom Milanović i Džemalom Muminovićem predato novoizgrađeno naselje u projektu "Socijalno stanovanje u BiH" njegovim stanarima. U ovom naselju koje je pilot projekat "Socijalno stanovanje u BiH" sagrađeno sredstvima Vlade Kraljevine Holandije, institucija iz BiH i CRS-a je smješteno 18 stanara, od toga 6 bračnih parova i ostalo samaca iz Kiseljaka, Fojnice i Bugojna koji su bili u kolektivnim centrima. Trogodišnji projekat "Socijalna stanogradnja u BiH" pilot projekat će osigurati smještaj za najmanje 130 osoba u tri općine BiH a vrijednost projekta je preko 3 miliona eura. Vrijednost ovog projekta u Fojnici je preko 850 hiljada KM...

Otvaranje turističkog info ureda zakazano za drugu polovinu maja
Turistički info centar Fojnica - Utorak, 28.04.2009, 18:52
Klikni za više fotografijaObilazak Fojnice
U okviru aktivnosti predviđenih projektom "Tragovima bosanskog kraljevstva", predstavnici fondacije "Mozaik" iz Sarajeva, Amra Kubat-Nizam i Snježana Derviškadić, posjetili su u ponedjeljak lokalitete u Fojnici, koji bi u budućnosti trebali biti uvršteni u turističku ponudu našeg grada. Obilazak je trajao cijeli dan, a posjećeni su Franjevački samostan, slapovi Kozice, Atik-džamija, musafirhana te Kozovgrad.

Sljedeća aktivnost u okviru ovog projekta je otvaranje turističkog info ureda u Fojnici, koje je zakazano za drugu polovinu maja...

Zakazana 6. sjednica Općinskog vijeća
Dženita Žolja-Topalović - Utorak, 28.04.2009, 18:10
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam VI. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati dana 29, travnja/aprila 2009. godine /srijeda/ u dvorani hotela «Reumal» u Fojnici sa početkom u 9,00 sati...

Dječak iz Fojnice se utopio u Blagaju
Mirsad Topalović - Utorak, 28.04.2009, 14:28
Fojnica online28.04.2009, 19:13 - Sedmogodišnji dječak Amir Bureković iz Fojnice utopio se u ponedjeljak u rijeci Buni kod Mostara, gdje je bio na jednodnevnom izletu sa školom.

Prema prvim rezultatima istrage, dječak se najvjerovatnije okliznuo i pao u rijeku, ali ovaj kobni trenutak niko nije vidio.

Tragedija se dogodila u ponedjeljak kada su učenici fojničke Osnovne škole "Muhsin Rizvić" došli u jednodnevnu posjetu Buni. Pred povratak u Fojnicu primijetili su da dječaka Burekovića nema među ostalim učenicima.

"Policijskoj upravi Mostar obratio se Senad K., vozač autobusa 'Simpa turs' iz Fojnice, i prijavio da je oko 13.30 u Blagaj dovezao grupu učenika i dvije učiteljice. Naveo je da je oko 16 sati, kada su učiteljice vršile prozivku učenika, primijećeno da nedostaje učenik A.B., star sedam godina", naveli su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema riječima Esada Maksumića, tužioca Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, iz Fojnice su za Blagaj krenula dva autobusa najmlađih učenika i pet učitelja.

"Dječak je najvjerovatnije zbog radoznalosti hodao kraj Bune, te se u jednom momentu okliznuo i pao u vodu", kazao je Maksumić.

Policija je nakon informacije o nestanku krenula u potragu za sedmogodišnjakom. Tijelo dječaka je u rijeci primijećeno u 18.55, a iz vode je izvađeno oko 20 sati...

Fojnica online redakcija izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima preminulog Amira. Neka ti Allah dž.š. podari lijepi Džennet.

pretraga novosti :: arhiva novosti