Nova verzija sajta
Obilježen Dan općine Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.03.2009, 14:12
Pročitano 250 puta
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica
Jučer je u fojnčkom hotelu "Reumal" svečanom sjednicom obilježen 18. mart, Dan općine Fojnica, na kojoj su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici vjerskog života i gosti. Na ovoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica pored ostalih su kao gosti prisustvovali Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH (koji se nalazi na odmoru i rehabilitaciji u "Reumalu"), načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak i drugi. Prvi se prisutnima obratio predsjednik OV Fojnica Vinko Protuđer.

Načelnik općine je čestitao praznik Dan općine Fojnica i između ostalog kazao: "Vrijeme u kojem danas živimo, vrijeme današnje, prepuno je iskušenja, sa kojima nam valja izaći na kraj. Ako je historija učiteljica života, a jeste, savim je sigurno da u vremenu i prostoru u kojem živimo ima previše onih koji od nje nisu ništa naučili. Fojnica kroz historiju nikad nije bila na ravnici, nego na strmom putu, njen jedini izlaz je u neprekidnom razvoju i radu u kojem treba ojačati općinske organe, javne ustanove, javna i privatna preduzeća. Fojnicu treba otvoriti tako što ćemo od nje stvoriti sredinu primamljivu i prihvatljivu za investiranje u sve vidove društvenog razvoja, jer ekonomski razvoj je posebno važan. Mogu reči ovo naše vrijeme koje živimo je teško, ali je beskrajno interesantno. Možemo se požaliti da nam nije bilo lahko, ali ne i da smo se dosađivali. Možemo samo da žalimo što možda nećemo doživjeti da vidimo rasplet. A možda ni raspleta ni kraja života nema. Samo ćemo sklopiti oči koje su posmatrale ovu našu Fojnicu, a život se nastavlja dalje. Nova rađanja, nove oči se otvaraju poput cvjetova, novi zapleti i tako bez kraja".

Povodom Dana općine Fojnica bilo je i nekoliko sportskih nadmetanja u šahu i tavli. Na svečanoj sjednici uručena su priznanja i nagrade pobjednicima u šahu Marinku Okiću i tavli Abdulselamu Hodžiću. Povodom Dana općine raspisan je i natječaj za literarne radove učenika osnovnih škola u Fojnici na temu "Zašto volim svoj grad". Najbolje radove u O.Š. "Muhsin Rizvić" su napisale Amila Vrabac Va, drugo mjesto Ševala Tutnjević VIIc i treće mjesto Dženita Nuhanović. U O.Š. "Ivan Goran Kovačić" najbolji rad je napisala Nikolina Tomićić VII2, drugo mjesto Patricija Šimunić VI1 i treće mjesto Mihaela Golub VIII2. Kao nagrada uručene su im knjige.


Zašto volim ovaj grad?
(Amila Vrabac Va, OŠ "Muhsin Rizvić")

Jutros, kradom i polako, kroz prozor moje sobe uvukoše se prvi zraci sunca milujući moje usnule oči.

I ovog jutra pjetlić iz komšiluka zakrešta i natjera me da šire otvorim oči.

Sjednem na rub kreveta i kroz prozor ugledah staru dobru planinu pokrivenu svjetlucavim snijegom.

Otvorim prozor, a ono žubor potoka pomilova mi i uši i dušu.

Stojim tako zamišljena i uživam u trenutku.

Volim ovaj trenutak, volim ovaj proljetni prizor, volim ovaj grad u kome je sve to. Volim kada se popnem na vidikovac iznad grada, volim taj osjećaj koji mi ispuni dušu gledajući zgrade ispod mene.

Prepoznam školu, park i gledam vijugavu rijeku, brda oko mene i nebo plavlje nego igdje.
Nedaleko od mene na uskom puteljku mladić je djevojci poklonio cvijet.

Skoro u isto vrijeme začuh ezan sa minareta Čaršijske džamije i zvona Franjevačkog samostana.

Pa recite vi meni zašto ne bih istinski voljela ovaj grad.Zašto volim ovaj grad?
(Nikolina Tomičić, VII2, OŠ „Ivan Goran Kovačić“)

Premalo je riječi da bih izrekla zašto ga volim. Volim ga zbog njegove ljepote koju udišem svaki sat, svaki tren i sekundu. Zbog nečeg što izdiše iz njega, samo to trebamo otkriti, istražiti...

Kada odlazimo iz njega, ne varam li se, sve vuče želja da se što prije vratimo. Svi to u duši osjećaju, samo neki ne žele priznati. Kada kažemo da ga ne volimo, u dubini duše osjećamo da je to laž. Svako me stablo, klupa u parku podsjeća na neke posebne trenutke. Sjećam se svog prvog susreta sa ovim gradom, već tada je bila u meni neka snažna želja da se vratim. Kada iz njega odlazim na neko vrijeme, preplave me osjećaji tuge, žalosti i postanem shrvana.

U ovome gradu sam odrastala i upoznavala ljude. U njemu sam upoznala svoje prve prijatelje sa kojima sam se skupa divila svim ljepotama ovoga grada. U njemu sam se prvi put zaljubila, prvi put u njemu sam gledala zalazak Sunca. U njemu sam doživjela neke stvari koje se dešavaju samo jedanput u životu. Obožavam njegove predivne parkove u koje odlazim s prijateljima, u kojima se veselim i smijem, u kojima sam puna neke sigurnosti i nemam straha.

Volim ga zbog svega što jeste. U meni će uvijek biti snažna želja za njim. Kada nekada odem daleko, njegov trag će zauvijek ostati u srcu mome.Za Dan općine Fojnica je uzet 18. mart jer se u pisanim dokumentima prvi put pominje Fojnica na taj datum 1365. godine. Fojnica je vjerovatno starija od tog vremena. Navodno je zabilježeno da je 18. marta 1365. godine Hans Sasinović u ime svoje i u ime svojega brata Nikla prodao Jakupčetu Ilije Kalegića i Paulušku Kudelinoviću polovinu rudarskih jama u Fojnici i Ostružnici koje su tu imali od ranije. Fojnica je nekad bila poznato rudarsko središte. U sumarnom popisu Bosanskih sandžaka 1469. godine upisano je naselje kao nahija Hvojnica što vodi porijeklo od grčke riječi "hvoja" - šuma. Kaže se da je u vrijeme tog popisa Hvojnica bila najveće naselje u Bosni koje je imalo 329 porodica i 20 neoženjenih stanovnika. Toj nahiji je tada pripadalo i staro rudarsko selo Ostružnica.

pretraga novosti :: arhiva novosti