Nova verzija sajta
Lutkarska predstava za djecu u Franjevačkom samostanu
Hazim Čukle - Srijeda, 11.03.2009, 18:26
Pročitano 269 puta
Klikni za više fotografijaLutkarska predstava
U ponedjeljak je u prostorijama muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici priređena lutkarska predstava za djecu Studija lutkarstva iz Sarajeva pod nazivom "Hranjiva priča" na tekst Gorana Simića i Ljubice Ostojić, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. U ovoj predtavi su igrali glumci Jasmina Požek-Božuta, Sonja Goronja i uz gitaru stihove govorio Ivan Vrhunc. Kako nam je kazala Marijana Timek cilj prikazivanja ove lutkarste predstave da se djeca druže u Fojnici, da ne upoznaju život samo sa pozorišnih plakata.

"Neka od ove djeca su prvi put u lutkarskom pozorištu, prvi put se susreću sa lutkama, sa glumcima, sa maskama. Prva predstava je premijerno izvedena u Despića kući u Sarajevu, a prva premijera van grada Sarajeva je evo u Franjevačkom samostanu, a zato što ima povijest i tradiciju. Finansijski ovu lutkarsku predstavu su podržali grad Sarajevo i Fondacija "Bosanskohercegovačka inicijativa žena". Ovdje u Fojnici na ovoj lutkarskoj predstavi je stotinjak djece iz vrtića iz Fojnice i izbjegličkog kampa u Rakovici kod Sarajeva gdje su djeca većinom romska i sa Kosova koja se trenutno nalaze u BiH", kaže Marijana Timek, predstavnik fondacije "Bosanskohercegovačka inicijativa žena".

Nakon predstave djeca su kušala supu u Klubu prijatelja Franjevačkog samostana, a gvardijan fra Mirko Majdandžić im je ispred samostana priredio roštiljadu.

pretraga novosti :: arhiva novosti