Nova verzija sajta
Prikupljeno 40 doza dragocjene tečnosti
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.02.2009, 13:54
Pročitano 242 puta
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
U organizaciji Crvenog Križa općine Fojnica u saradnji sa Klinikom Transfuzicijske medicine iz Sarajeva u prostorijama Crvenog Križa općine Fojnica koji se nalazi u prostorijama Vatrogasnog doma u Fojnici je organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Dragocjenu tečnost je dalo 40 dobrovoljnih davalaca krvi, od čega su njih 18 učenici SMŠ "Zija Dizdarevića" iz Fojnice. Akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Fojnici su prisustvovali i generalni sekretar Crvenog Križa FBiH Namik Hodžić, predsjednik CK SBK-a Marijan Lovrinović i sekretar CK SBK Refik Đaja. Darivaocima krvi su podijeljene majice, značke, sokovi i kolači.

Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić nam je na kraju akcije darivanja krvi u Fojnici kazao: "Zadovoljni smo na odzivu darivanja krvi u Fojnici. Na nivou Vlade FBiH je u nacrtu prijedlog odnosno nacrt Zakona o krvi i krvnim sastojcima u BiH i to je jedini propis koji nedostaje Federaciji BiH a koji se tiče globalne tranfuzijske medicine. Mi ćemo tim zakonskim aktima imati više pretpostavki, i tranfuzija i Crveni Križ zajedno sa davaocima učine više nego do sada na obezbjeđivanju sigurnih davalaca krvi. Mi u Crvenom Križu maoramo reći da nismo najzadovoljniji odnosom vlasti u BiH naspram Crvenog križa i darovalaca krvi. Želimo da ovaj zakon čim prije ugleda svjetlo dana, kako bi dobrovoljni davaoci krvi imali društveno vrednovanje svoje humanosti".

Sekretar Crvenog Križa općine Fojnica Nermin Omanović je samo kratko kazao da je prezadovoljan
odzivom dobrovoljnih davalaca krvi i da je Fojnica poznata od ranije po velikom broju dobrovoljnih davalaca krvi. Među ovim davaocima dragocjene tećnosti u Fojnici je bila i Indira Pamić kojoj je ovo bio 35 put darivanja krvi.

pretraga novosti :: arhiva novosti