Nova verzija sajta
Na Poljani visina snijega skoro pola metra
Hazim Čukle - Utorak, 27.01.2009, 15:24
Pročitano 237 puta
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Dok vlasnici naših skijališta ovih dana prate redovno vremensku prognozu i gledaju u nebo, muku muče sa nedostatkom snijega za skijanje, u Fratarskim stajama na Poljani, 15 kilometara iznad Fojnice zadovoljno trljaju ruke. Zvuči za rubliku "vjerovali ili ne", visina snježnog pokrivača na skijalištu "Poljana" je skoro pola metra. Dok u Fojnici i pojasu oko grada nema snijega na skijalištu na 1580 metara nadmorske visine, a sami kraj velikog ski lifta se nalazi na oko 1800 metara nadmorske visine, visina snijega prelazi i pola metra. U ovom skijalištu se nalazi i motel "Brusnica" sa 12 luksuzno opremljenih apartmana, cijena punog pansiona je 60 KM. Moguće je iznajmit ski opremu a dnevna ski karta je 15 KM, a za goste koji su smješteni u RC "Brusnica" je besplatno skijanje, kao i za goste hotela "Reumal" i "Aquareumala" u Fojnici. Vikendice se iznajmljuju od 100 do 200 KM po danu. Svaki dan kombi busovi voze ljubitelje skijanja do skijališta. Kako nam je kazao direktor RC "Brusnice" Juro Iviš ski sezona je otvorena prije nove godine, ali snijega nije bilo dovoljno cijelo vrijeme.

"Na stari snijeg koji je bio visine desetak do 15 centimetara, tokom posljednjeg vikenda je napadao još novog oko 40 cm snijega pa mu visina sada iznosi i preko pola metra. Mislim da je kod nas najveća visina snijega od svih skijališta u BiH", kaže direktor Iviš.

Posjetili smo ovo skijalište prvog radnog dana ove sedmice u ponedeljak 26. novembra. Put je očišćen, sunčano vrijeme je idealno za uživanje na snijegu. Mali ski lift dužine oko 1000 metara je u pogonu, a ski staze očišćene i pripremljene. Za to sve brine majstor Marko Stoimilović, kome ništa nemože promaći kontroli. Tu smo zatekli goste iz Sarajeva, jedna od grupa skijaša je prva krenula na skijanje a to su kako su nam kazali: Nejla Hodžić, Najda Kulenović, Amela Lučkin i Dino Džehović. Uživaju na suncu i snijegu, kratko kažu sve je idealno, tu su na odmoru. Ispred motela "Brusnica" drvena figura medvjeda visine oko 1,5 metra a na njegovim prsima se nalazi dnevna ponuda gotovih jela i predmeti koji su izgubljeni i nađeni.

pretraga novosti :: arhiva novosti