Nova verzija sajta
Donacija Sport Life-a Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin
mir5ad - Srijeda, 21.01.2009, 13:36
Pročitano 172 puta
Klikni za više fotografijaZavod Drin
Domaći trgovački lanac sportske opreme Sport Life, u petak je u sklopu humanitarnog projekta „Akcija u zajednici” donirao neophodnu robu i opremu Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici.

Donirano je deset dječijih kreveta sa 135 kompleta posteljine, 100 deka i nekoliko stotina kompleta donjeg veša. Novac za donaciju prikupljen je od 15. 11. do 31. 12. 2008. godine kada je sa svakog računa za artikal prodat u prodavnicama Sport Lifea izdvojena po 1 KM za Zavod Drin.

Zahvaljujući se na donaciji, direktor Zavoda Drin Ibrahim Katana, izrazio je žaljenje što domaći poreski sistem još uvijek ne sadrži odredbe o poreskim olakšicama za firme koje dio svoje dobiti usmjeravaju u humanitarne svrhe.

„Nadamo se da će se pitanje poreskih olakšica ubrzo pozitivno regulirati, što bi svakako povećalo interesovanje privrednih subjekata za izdvajanjem sredstava u humanitarne svrhe. To bi imalo veliki uticaj i na razvoj socijalnog zbrinjavanja,” rekao je direktor Katana. On je dodao da bi to pomoglo da se riješi gorući problem nedostatka smještajnih kapaciteta za osobe s posebnim potrebama.

Sa ukupno 510 mentalno oboljelih koji su smješteni u Zavodu Drin, kapaciteti su maksimalno popunjeni i nužno ih je proširiti. U Federaciji BiH ima oko 710 osoba koje čekaju na smještaj u institucije poput Drina.

Menadžer za komunikacije firme Sport Life Adnan Tatarević, ovim je povodom istakao kako su teške okolnosti u Zavodu u Fojnici opredijelile Sport Life da pokrene projekat “Akcija u zajednici”, kojim bi se skrenula pažnja na ove potrebe, te pokušalo skinuti atribut tabu-teme s mentalnih oboljenja. Stoga se planira i širenje ove akcije, te pozivanje ostalih firmi u našoj zemlji da joj se priključe.

pretraga novosti :: arhiva novosti