Nova verzija sajta
Skijanje u Ski centru "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 13:42
Pročitano 200 puta
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Rekreacijski centar "Brusnica" na planini Vranici iznad Fojnice je udaljen 15 kilometara od Fojnice smješten na nadmorskoj visini od 1680 metara. Do ovog skijališta se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, a onda dalje veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada kroz predivne šumske predjele nedirnute prirode. Posjetili smo Rekreacijski centar "Brusnica" posljednjeg radnog dana druge sedmice ove godine. Fojnicu napuštamo kod 15 stepeni celzijusa, a kod samog dolaska na skijalište u 11 sati je temperatura zraka bila čak 10 stepeni. Iako je bio radni dan zatekli smo nekoliko stotina ljubitelja zimskih radosti i skijanja.

Od direktora RC "Brusnica" Jure Iviša saznajemo: "Snijega ima dovoljno i kao što vidite oba ski lifta su u pogonu, a vrijeme je idealno za skijanje i uživanje na snijegu. Visina snijega je od 40 do 60 centimetara. Skijaške staze su uz veliki ski lift dužine 1400 metara a uz manji ski lift oko 600 metara dok je širina od 50 do 200 metara, a ski liftovi za jedan sat izbace na vrh staza po 300 skijaša. Visinska razlika početka i cilja staza je skoro 200 metara. Cijena ski karata su: dnevna 15 KM, poludnevna 10, a djeca 8 KM po osobi. Imamo tu i školu skijanja a instruktori su Dragan Vujica i treneri Ski kluba "Vran kamen" Fojnica. Moguće je iznajmiti i ski opremu, kao i skutere. Što se tiče smještajnih kapaciteta tu je RC "Brusnica" sa 12 luksuzno opremljenih apartmana, a cijena smještaja sa punim pansionom po osobi iznosi sa ski kartom oko 60 do 65 KM. Ovdje imamo i dvadesetak vikendica koje se mogu iznajmiti, a cijene se kreću od 100 do 200 KM po jednom danu. Gosti su iz raznih gradova BiH a dobar broj njih je iz Hrvatske i Srbije, kao i iz Austrije i Njemačke koji ovdje odmaraju. Imamo i noćno skijanje, određenim danima četvrtak, petak i subotu od 18 do 21 sat. Odavde se pruža pogled na grad Sarajevo, planine Bitovinju, Igman, Bjelašnicu, vide se i neke hercegovačke planine. Za one koji ne dolaze svojim automobilima postoji organizovan i prevoz kombi busom svaki dan iz Fojnice, a cijena prevoza i ski karte je 20 KM".

Na skijalištu smo zatekli brojne goste. Svako je koristio lijepo vrijeme u ovoj vazdušnoj banji iznad Fojnice na svoj način. Jedan dio gostiju je odmarao i uživao na januarskom suncu ispred motela "Brusnica", tu su bili porodica Mićić iz Županje u Slavoniji, Ilija, Sanja i Filip, djeca su bila najveselija i najspremnija za uživanje. Instruktori škole skijanja su obučavali neskijaše. Dvije dame smo sreli na stazi kako sjede na sankama i kako kažu uživaju u ovim prirodnim ljepotama. Bile su to Snježana Rakovac iz Tuzle i Mirela Miočević iz Vareša, kratko su kazale ovo je super, naši pogledi govore. Grupa mladih studenata i srednjoškolaca su lijepo vrijeme iskoristili za šetnju. Kazali su nam da su iz Kiseljaka i Štokholma, a bili su to tri djevojke i jedan mladić: Marijana Puškar, Boris Grubešić, Jelena Tuka i Nikolina Franković. Kazali su nam da su tu u RC "Brusnica" nekoliko dana, "pune baterije" za naredne ispite i školsko gradivo i da im se ovdje sviđa kao rijetko gdje drugo.

pretraga novosti :: arhiva novosti